Portaal:Vlaggen en wapens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Repubblica Cispadana.svg

PORTAAL

Vlaggen en wapens
Vytis COA Lithuania.Codex Bergshammar.pngVlaggen Wapens
Een vlag (of dundoek) is een stuk textiel bedoeld om een bepaald signaal of een bepaalde boodschap uit te drukken en wordt normaal gesproken aan een vlaggenpaal, -mast of -stok gevlogen. Een vlag kan in combinatie met een wimpel gevoerd worden. In eerste instantie werden vlaggen gecreëerd voor het doorgeven van signalen (de semafoor) en als de identificatie van de drager. Ter onderscheid werd een vlag vaak voorzien van symbolen. Verder lezen
Een wapen is een kleurig merkteken dat is verbonden aan een familie of een andere groep bij elkaar horende mensen. Traditioneel werd het wapen gedragen op het schild, de helm, het dekkleed voor het paard en mogelijk op andere herkenbare plaatsen zodat de herkenbaarheid van de groep in een veldslag gewaarborgd was en eigendommen duidelijk aan de persoon gebonden. Tegenwoordig wordt het wapen ook vaak gebruikt als een symbool van een land, stad, gemeente, waterschap of provincie. Verder lezen
Artikels over vlaggen op Wikipedia Artikels over wapens op Wikipedia
Op Wikipedia worden honderden vlaggen beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de symboliek, het ontwerp, de geschiedenis en de vlaginstructie van een vlag. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Vlag. Behalve deze individuele artikels zijn er ook veel overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Vlaggen van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische vlaggen, een lijst van de vlaggen die in een bepaald land gebruikt worden (zie Vlaggen per land), een overzicht van de vlaggen van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Vlaggen van subnationale entiteiten) of een dergelijk overzicht van gemeentevlaggen (zie Vlaggen van gemeenten).
Op Wikipedia wordt een groeiend aantal wapens beschreven in aparte artikels. Elk artikel behandelt idealiter minstens de historie, de symboliek en de ontwerpdetails van een wapen. Een goed beginpunt voor een virtuele toer door deze artikels is de categorie:Wapen (heraldiek). Behalve deze individuele artikels is er ook een groeiend aantal overzichtsartikels. Het algemene overzichtsartikel is Heraldische wapens van de wereld. Andere overzichtsartikels geven bijvoorbeeld een overzicht van historische wapens of een overzicht van de wapens van provincies, departementen en deelstaten in een bepaald land (zie Heraldische wapens van subnationale entiteiten). Het artikel Heraldiek behandelt de wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis en geschiedenis van wapens.
Overzichtsartikels over vlaggen Overzichtsartikels over wapens
Artikel van de dag Afbeelding van de dag
Vlag van de Verenigde Naties

De vlag van de Verenigde Naties werd op 7 december 1946 in gebruik genomen en bestaat uit een equidistante azimutale projectie van een kaart van de aarde (met uitzondering van Antarctica), met de noordpool als middelpunt. De wereld wordt omsloten door twee olijftakken, die de vrede symboliseren. De afgebeelde continenten staan voor alle mensen op aarde. Een soortgelijke vlag werd voor het eerst gebruikt in het jaar dat de organisatie van de Verenigde Naties werd opgericht (1945), maar deze vlag gebruikte een kaart waarop Amerika centraal weergegeven stond. In 1946 werd beslist dat de nulmeridiaan en de internationale datumlijn centraal moeten staan om zodoende geen enkel land te bevoordelen.

Wit en blauw zijn de officiële kleuren van de Verenigde Naties.

Verder lezen

White Flag.jpg

De Witte vlag, een internationaal symbool van vrede, wapenstilstand en overgave.
Vlaggen van deelstaten, provincies, departementen en dergelijke Wapens van deelstaten, provincies, departementen en dergelijke
Vlaggen van historische staten Wapens van historische staten
Wist je dat...
Vlag van Lesotho
...de jongste nationale vlag de vlag van Lesotho is? Lesotho kreeg op 4 oktober 2006 een nieuwe vlag, om het veertigjarig jubileum van het land te vieren. Dit is de derde vlag in het bestaan van dit Afrikaanse land.

...het armillarium achter het wapenschild op de vlag van Portugal het Portugese koloniale rijk en de ontdekkingen van de ontdekkingsreizigers symboliseert?

...de vlag van Adzjarië vijf kruizen bevat, terwijl de inwoners van Adzjarië in meerderheid moslim zijn? Deze vlag moet de band tussen Adzjarië en Georgië, waar Adzjarië een onderdeel van is, uitdrukken. De Georgische vlag wordt door de pro-Georgische Adzjaren als nationaal symbool gezien en niet als religieus symbool.

Bewerk
Dit kan beter


- Vlag van Noord-Ierland () - Vlag van Valencia ()

Gewenste artikels Gerelateerde portalen
P history.png
Pix.gif
Purple geography icon.svg
Pix.gif
P social sciences.png
Geschiedenis
Landen & volken
Mens & maatschappij
Literatuur Externe links, geschikt als bron
Tekst


Categorie:Vlag · Commons-logo.svg Vlagafbeeldingen op Commons · Categorie:Wapen (heraldiek) · Commons-logo.svg Wapenafbeeldingen op Commons


Portaalregister