Portaal:Vlaggen en wapens/Wist je dat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Horssen
....Leeuwarden, Finsterwolde, Groenlo, Haarlemmerliede, Hoogeloon, Hapert en Casteren, Horssen, Noordwijkerhout, Schelluinen en Spaarnwoude allen hetzelfde wapen hebben? Een gouden klimmende leeuw op een veld van azuur. Leeuwarden is echter fier op hun leeuw die als enigste zijn staart naar rechts heeft.

...het Wapen van de Britse vorstin een afzonderlijke versie voor gebruik in Schotland heeft?

...het wapen van Leeuwarden het enige wapen van een Nederlandse provinciehoofdstad is dat tot 2019 geen schildhouders had?

Alle wist-je-datjes:

0

Vlag van Lesotho
...de jongste nationale vlag de vlag van Lesotho is? Lesotho kreeg op 4 oktober 2006 een nieuwe vlag, om het veertigjarig jubileum van het land te vieren. Dit is de derde vlag in het bestaan van dit Afrikaanse land.

...het armillarium achter het wapenschild op de vlag van Portugal het Portugese koloniale rijk en de ontdekkingen van de ontdekkingsreizigers symboliseert?

...de vlag van Adzjarië vijf kruizen bevat, terwijl de inwoners van Adzjarië in meerderheid moslim zijn? Deze vlag moet de band tussen Adzjarië en Georgië, waar Adzjarië een onderdeel van is, uitdrukken. De Georgische vlag wordt door de pro-Georgische Adzjaren als nationaal symbool gezien en niet als religieus symbool.

1

Vlag van Tsjechië
...de vlag van Tsjechië (afbeelding) dezelfde is als de vroegere vlag van Tsjechoslowakije, terwijl Tsjechië en Slowakije bij de splitsing van Tsjechoslowakije hadden afgesproken dat geen van beide landen de Tsjechoslowaakse vlag zou gaan gebruiken?

...het portret van George Washington zowel op de vlag als op het zegel van de staat Washington staat?

...er in 1999 in Mexico een programma is gestart dat als doel heeft om op veel plaatsen in het land enorme Mexicaanse vlaggen (Banderas monumentales) te laten wapperen?

2

Vlag van Palau
...de gele cirkel in de vlag van Palau de maan symboliseert?

...Hongkong een nieuwe vlag kreeg toen in 1997 de soevereiniteit over het gebied werd overgedragen van het Verenigd Koninkrijk naar de Volksrepubliek China?

...de vlag van Transnistrië is gebaseerd op de vlag die Moldavië gebruikte toen dat land tot de Sovjet-Unie behoorde?

3

Staatsvlag van Litouwen
...er een alternatieve dienstversie van de vlag van Litouwen is waarop de ridder uit het Litouwse wapen staat?

...het zegel van Kansas de pioniers die vanuit het oosten van de Verenigde Staten steeds verder westwaarts trokken om gebieden te bevolken symboliseert?

...vijf van de acht Slowaakse regionale vlaggen volgens hetzelfde patroon zijn opgebouwd, maar alleen in kleur van elkaar verschillen?

4

Staatsvlag van Duitsland
...bij de federale overheid van Duitsland een Duitse vlag in gebruik is die het nationale wapen in het midden toont?

...het schip in het wapen van Koeweit de dhow voorstelt, een traditioneel Arabisch schip?

...de adelaar op de vlag van Kazachstan verwijst naar het rijk van Dzjengis Khan?

5

Wapen van Horssen
....Leeuwarden, Finsterwolde, Groenlo, Haarlemmerliede, Hoogeloon, Hapert en Casteren, Horssen, Noordwijkerhout, Schelluinen en Spaarnwoude allen hetzelfde wapen hebben? Een gouden klimmende leeuw op een veld van azuur. Leeuwarden is echter fier op hun leeuw die als enigste zijn staart naar rechts heeft.

...het Wapen van de Britse vorstin een afzonderlijke versie voor gebruik in Schotland heeft?

...het wapen van Leeuwarden het enige wapen van een Nederlandse provinciehoofdstad is dat tot 2019 geen schildhouders had?

6

Wapen van Harlingen
...op het wapen van Harlingen de aartsengel Michaël als vrouw is afgebeeld?

...over het dorpswapen van Scheveningen de gemoederen zo hoog zijn opgelopen dat dit in 1984 tot een Kamervraag heeft geleid?

...de achterzijde van de vlag van de Sovjet-Unie egaal rood was, zonder afbeelding?

7

vlag van Liechtenstein
...de kroon op de vlag van Liechtenstein pas is toegevoegd nadat het Olympisch team van Liechtenstein tijdens de Olympische Spelen van 1936 ontdekt had dat de vlag identiek was aan de vlag van Haïti?

...het wapen van Groede in plaats van een gebruikelijke kroon wordt gedekt met een bloeiende distel?

...bij de aanvraag van het wapen van Heinkenszand in 1813 een tekening op de achterkant van een speelkaart ruiten acht werd toegevoegd?

8

Wapen van Medemblik
...Medemblik een van de tien Nederlandse gemeenten is die de keizerskroon in haar wapen voert, maar dat die kroon in blauw is, waar de andere negen een rode kroon voeren?

...bij de aanvraag van het wapen van 's-Heer Arendskerke in 1813 een tekening op de achterkant van een speelkaart klaver tien werd toegevoegd?

...in het wapen van Malta het schild gedekt wordt met een muurkroon?

9

Wapen van Mozambique
...in het wapen en de vlag van Mozambique een AK-47 is afgebeeld?

...in de heraldiek links en rechts gezien worden van achter het schild en dus voor de toeschouwer verwisseld zijn?

...het grote staatswapen van de Sovjet-Unie het eerste voorbeeld van socialistische heraldiek was?

10

Grootzegel van de Verenigde Staten
...de Verenigde Staten van Amerika geen wapen heeft, maar hiervoor hun grootzegel gebruikt voor hun paspoorten?

...de provincie Noord-Brabant het grootste aantal wapens in rijkskleuren (azuur en goud) kent?

...de vlag van Denemarken de oudste nog in gebruik zijnde nationale vlag ter wereld is?

11

Vlag van de Staatssecretaris van Defensie
...de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en enkele andere Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders hun eigen onderscheidingsvlag hebben?

...in Nederland de gemeenten Amsterdam, Bolsward, Deventer, Hulst, Kampen, Medemblik, Middelburg, Nijmegen, Tiel en Zwolle een keizerskroon op hun wapen voeren?

...de standaarden van het Nederlandse Koninklijk Huis zijn ontstaan door de persoonlijke interesse in heraldiek van Prins Hendrik der Nederlanden?

12

Vlag van Roemenië waar het wapen is uitgeknipt
...tijdens de Roemeense Revolutie van 1989 het socialistische wapen uit de vlag van Roemenië werd geknipt en de vlag op deze manier door de opstandelingen werd gevoerd?

...het symbool op de vlag van Mongolië het nationale embleem "soyombo" is, dat is ontworpen door de zeventiende-eeuwse jebtsundamba Zanabazar?

...de vlag van Palestina op 30 september 2015 voor het eerst in de rij vlaggen voor het hoofdkantoor van de VN in New York werd gehesen?

13

Vlag van Lansingerland
...de vlag van Lansingerland in spiegelbeeld op de gemeentelijke website werd gepubliceerd en vervolgens door de meeste vlaggenfabrikanten acht jaar lang zo werd geproduceerd?

...de vlag van Eemnes in 1938 is ontstaan als defileervlag voor de viering van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina?

...de totstandkoming van de vlag van Vught negen jaar heeft geduurd?

14

Vlag van Zaanstad
...de vlag van Zaanstad is afgeleid van een vlag die reeds in 1667 werd beschreven?

...de vlag van Deventer niet, zoals gebruikelijk, de kleuren uit het gemeentewapen heeft maar die uit het wapen van het Sticht Utrecht?

...het wapen van Naaldwijk eigenlijk aangevraagd was voor een heel ander Naaldwijk?

15

Vlag van Maastricht
...de vlag van Maastricht tussen 1938 en 1994 was vervangen door een andere vlag omdat hij teveel leek op een Vlag van de Sovjet-Unie?

...het wapen van Geertruidenberg en het wapen van Gent de enige wapens zijn die in een Hollandse tuin worden afgebeeld?

...de gemeente Sittard-Geleen sinds de oprichting in 2001 nog steeds geen gemeentewapen heeft?

16

Vlag van Ravenstein
...de vlag van Ravenstein was de eerste gemeentevlag die officieel in Nederland werd goedgekeurd, en werd als de enige gemeentevlag in Nederland door de Hoge Raad van Adel bevestigd?

...de vlag van Temse tussen 1971 en 1978 was de eerste gemeentevlag die officieel in België werd goedgekeurd?

...de stad Luxemburg is een typische logovlag is?