Bombardier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bombardier Inc.
Bombardier
Beurs TSX: BBD
Oprichting Valcourt, Quebec, 1942
Sleutelfiguren Laurent Beaudoin, Chairman & CEO
Land Vlag van Canada Canada
Hoofdkantoor Montreal, Quebec
Werknemers 71.700 (2014) [1]
Producten vliegtuigen
treinen
metro's
trams
Omzet Gestegen $ 20,98 miljard (2012)
Winst Gestegen $ 1,98 miljard (2012)
Website bombardier.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Bombardier CRJ-200 van Jazz Air

Bombardier Inc. is een Canadees concern, opgericht door Joseph-Armand Bombardier. Het bedrijf is begonnen als producent van sneeuwscooters. Tegenwoordig is het een grote fabrikant van onder meer vliegtuigen (Bombardier Aerospace) en rollend materieel (Bombardier Transportation). Er is ook een divisie genaamd Bombardier Capital die gespecialiseerd is in financiële diensten. Het bedrijf maakte ook enige tijd motorfietsen.

Afdelingen[bewerken]

Luchtvaart[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bombardier Aerospace voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bombardier Aerospace bouwt voornamelijk privéjets, zakenjets en regionale jets. Het bedrijf concurreert met de Braziliaanse rivaal Embraer om de twee na grootste vliegtuigbouwer ter wereld te worden na Airbus en Boeing. De onderneming telt ruim 35.500 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Dorval in Canada.

Rollend materieel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bombardier Transportation voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bombardier Transportation is fabrikant van rollend materieel. Bij het bedrijf werken 36.000 mensen op 64 productielocaties in 26 landen. Behalve locomotieven, treinstellen, rijtuigen, metro's en trams levert het bedrijf ook het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS.

Motorfietsen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bombardier (motorfiets) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bombardier produceerde tussen 1975 en 1985 motorfietsen onder de naam Can-Am. Tegenwoordig worden onder die naam nog quads geproduceerd.

Bombardier in Ierland[bewerken]

Na een mislukt avontuur met Van Hool besloot het Ierse staatstransportbedrijf C.I.E. het Duitse bedrijf FFG opdracht te geven tot het ontwikkelen van een nieuwe serie bussen. Bombardier, dat graag voet aan wal wilde krijgen in Europa, besloot de bussen te gaan bouwen en een voormalige pianofabriek in Shannon werd omgebouwd tot busfabriek. De Ierse markt bleek nog altijd te klein om voldoende bussen te kunnen afzetten voor een bedrijf om levensvatbaar te zijn. Britse orders volgden niet. Het Amerikaanse G.A.C. probeerde het bedrijf nog een tijdlang overeind te houden, maar moest het faillissement aanvragen. De geproduceerde bussen werden tot 1993 opgeslagen om pas toen nieuw in dienst te komen. De bussen zijn tot 2000 in gebruik gebleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Website van Bombardier Aerospace Geraadpleegd op 7 januari 2014