Witvoetboomrat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boomrat)
Witvoetboomrat
Status: Uitgestorven (1860-1862)[1] (2015)
Witvoetboomrat
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Conilurus
Soort
Conilurus albipes
Lichtenstein, 1829
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witvoetboomrat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De witvoetboomrat (Conilurus albipes) is een uitgestorven knaagdier uit het geslacht Conilurus dat voorkwam in Australië. Zijn verspreidingsgebied reikte van de Darling Downs in Zuidoost-Queensland tot het uiterste zuidoosten van Zuid-Australië. In 1862 is dit dier voor het laatst gezien. Zijn habitat bestond uit met eucalyptussen bedekt woodland.

De rug is grijsbruin, de onderkant wit. De staart is van boven donkerbruin en van onder wit, met een zwarte pluim. De witvoetboomrat was groter dan de andere soort van het geslacht, C. penicillatus. De kop was breed, met een korte bek en lange, smalle oren. De kop-romplengte bedraagt 230 tot 260 millimeter, de staartlengte 220 tot 240 millimeter, de achtervoetlengte 45 tot 55 millimeter, de oorlengte 25 tot 30 millimeter en het gewicht ongeveer tweehonderd gram. Vrouwtjes hebben 0+2=4 mammae.

Over het gedrag is weinig bekend. Het dier leefde een deel van de tijd in bomen; hij was 's nachts actief. Ze sliepen in holle bomen of in hutten van kolonisten. Soms waren ze een plaag in winkels die eten verkochten.