Queensland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Queensland
Deelstaat van Australië Vlag van Australië
Kaart deelstaat
Situering
Afkorting Qld.
ISO 3166-2 AU-QL
Hoofdstad Brisbane
Coördinaten 20°ZB, 143°OL
Algemeen
Oppervlakte 1.730.648 km²
Inwoners
(31-3-2019[1])
5.076.500
(2,9 inw./km²)
Overig
Tijdzone UTC+10
Zomertijd geen
Telefoonzone 61(0)7
Portaal  Portaalicoon   Australië

Queensland is een deelstaat in het noordoosten van Australië. Queensland is in oppervlakte op een na de grootste en in bevolking op twee na de grootste deelstaat van Australië. De staat is genoemd naar koningin Victoria, de monarch ten tijde van de vestiging van de voormalige kolonie. De hoofdstad en grootste stad van Queensland is Brisbane, gelegen in het zuidoosten van de staat. Het noordelijke gedeelte van de staat, gescheiden door de Steenbokskeerkring is tropisch. Het zuiden is subtropisch.

Queensland was oorspronkelijk een Britse kroonkolonie die in 1859 ontstond na afscheiding van Nieuw-Zuid-Wales. De stad Brisbane startte oorspronkelijk als de Moreton Bay strafkolonie, waar convicts werden vastgehouden die opnieuw de fout ingingen terwijl ze in Nieuw-Zuid-Wales hun straf uitzaten.

Queensland is de staat met de grootste bevolkingsgroei van Australië. In 2018 bereikte de bevolking een omvang van 5 miljoen. Naar verwachting zal de staat in 2051 een bevolkingsomvang hebben van 7,5 miljoen en daarmee de staat Victoria passeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Queenslands bevolking is minder gecentraliseerd dan de rest van Australië. De hoofdstad Brisbane herbergt 45,5% van de totale bevolking van Queensland (2001). In de rest van Australië herbergen hoofdsteden gemiddeld 63,8% van de totale bevolking in een staat.

De totale bevolking van Queensland bedroeg op 7 augustus 2001 3.655.139, waarvan 1.627.535 in Brisbane. Hier komt jaarlijks 1,3 procent bij.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de census in 2002 was de religie van de staat als volgt verdeeld:

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De staat Queensland is als volgt begrensd:

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad en grootste stad van Queensland is Brisbane. Brisbane ligt circa 100 kilometer ten noorden van de grens tussen Queensland en Nieuw-Zuid-Wales. Zuidoost Queensland kent verder een tweetal grotere bevolkingscentra: de Gold Coast ten zuiden van Brisbane, en de Sunshine Coast ten noorden van Brisbane.

Gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Queensland kan grofweg gezien in drie delen verdeeld worden:

Werelderfgoedmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

De staat herbergt vijf werelderfgoedmonumenten:

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 had Queensland een bruto nationaal product van ongeveer € 68.278.000.000 (A$ 115.530.000.000), wat overeenkomt met ongeveer € 12.000 (AU$ 20.400) per hoofd van de bevolking. Dit maakt Queensland na Tasmanië en Zuid-Australië de op twee na minst rijke staat van Australië.

Onderstaand overzicht vertelt ons wat de belangrijkste bedrijfstakken zijn in de primaire, secundaire en tertiaire sectoren.

Primaire sector:

Secundaire sector:

  • Vooral het verder produceren vanuit de primaire sector, zoals:
    • Bauxiet (Weipa) tot aluminium (Gladstone)
    • Koperraffinage
    • Suikerriet tot suikerraffinage

Tertiaire sector:

Overheid[bewerken | brontekst bewerken]

Queensland is een Constitutionele monarchie, met de Britse Koning als staatshoofd. Koning Charles wordt vertegenwoordigd door een Gouverneur, sinds 2003 is dit Quentin Bryce. Het gekozen hoofd van de regering is de Premier, die een Executive Council (kabinet) aanwijst vanuit de 89 leden tellende Legislative Assembly (tweede kamer). Sinds 1998 is dit Peter Beattie van de Australian Labor Party. Het parlement van Queensland bestaat sinds 1922, toen de Legislative Council (eerste kamer) werd ontbonden, uit één kamer.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Australian Bureau of Statistics
Zie de categorie Queensland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.