Bowdenkabel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bowdenkabels voor de bediening van de gasklep van een auto

Een bowdenkabel is een flexibele kabel waarmee een mechanische kracht of energie kan worden overgebracht door de beweging van een binnenste kabel (meestal van staal of roestvast staal) ten opzichte van een holle buitenste behuizing. Deze behuizing is meestal samengesteld uit een binnenste holle gewonden spiraal van staaldraad met daaromheen beschermend omhulsel van plastic.

De lineaire beweging van de binnenkabel wordt meestal gebruikt voor het overbrengen van een trekkracht alhoewel het ook mogelijk is over korte afstand een zwakke drukkracht over te brengen, zoals bij een ouderwetse draadontspanner om de sluiter van een fotocamera te bedienen.

Meestal bevat het systeem een stelmogelijkheid om de kabelspanning op een gewenst niveau te brengen door middel van een holle schroef die de buitenkabel korter of langer maakt.

De bowdenkabel is rond het eind van de negentiende eeuw uitgevonden door de Brit Frank Bowden voor gebruik op de door hem gefabriceerde fietsen en Raleigh en Bowden-motorfietsen.

Gebruik[bewerken]