Breda Model 38

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Breda Model 38
Breda Model 38
Type Machinegeweer
Land van oorsprong Italië
Gebruiksgeschiedenis
In gebruik vanaf 1938
Gebruikt door Italië
Productiegeschiedenis
Fabrikant Breda Meccanica Bresciana
Eigenschappen
Kaliber 8 mm
Vuursnelheid 600 schoten/min
Mondingssnelheid 790 m/s
Effectief bereik 800-1000 meter
Lengte 90 cm
Loop 58 cm
Grootte magazijn 24 patronen in een magazijn

De Breda Model 38 was een Italiaans middelzwaar machinegeweer voor toepassingen in tanks en pantserwagens. Het wapen werd ook geschikt gemaakt voor gebruik door de infanterie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het wapen in gebruik bij het Italiaanse leger.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

het wapen is ontwikkeld en gemaakt door Societa Italiana Ernesto Breda uit Brescia. Het bedrijf was voornamelijk bekend om de productie van locomotieven en vrachtwagens, maar ook vanwege zijn machinegeweren en lichte kanonnen. Het machinegeweer had een kaliber van 8 mm. De vuursnelheid lag op 600 schoten per minuut en de patronen werden in magazijnen van 24 stuks in het wapen gevoed. Het wapen was luchtgekoeld; de loop was extra stevig zodat voor langere tijd salvo’s konden worden afgevuurd zonder dat dit tot oververhitting van de loop leidde. De loop kon snel worden vervangen. Het wapen was van een eenvoudige constructie, simpel te demonteren en schoon te maken.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen was vooral gebruikt als secundaire bewapening in Italiaanse tanks zoals de L3/35, Fiat L6/40, M11/39 en de M13/40. Het wapen is ook geschikt gemaakt voor de infanterie. Een driepoot diende dan als basis en er was een ander richtmechanisme. Naast de standaard patronen (kaliber 8x59 mm model 1935) kon het wapen ook pantserdoorborende munitie en lichtspoormunitie verschieten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]