Bruin blauwtje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bruin blauwtje
Aricia agestis-04 (xndr).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie: Lycaenidae (Kleine pages, vuurvlinders
en blauwtjes)
Geslacht: Aricia
Soort
Aricia agestis
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Aricia agestis-03 (xndr).jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het bruin blauwtje (Aricia agestis[1], voorheen Plebeius agestis) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

Kenmerken[bewerken]

Er is gemakkelijk verwarring mogelijk met het vrouwtje van het icarusblauwtje, dat ook bruine vleugels heeft. Het bruin blauwtje heeft op de onderzijde van de voorvleugel echter geen vlekje aan de basis van de vleugel, het icarusblauwtje wel. Ook ligt de bovenste van de twee vlekjes aan de voorrand van de achtervleugel bij het bruin blauwtje dicht tegen de bovenste rij van vlekjes, terwijl bij het icarusblauwtje een stuk lager ligt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het bruin blauwtje komt algemeen voor in Centraal- en Zuid-Europa, op warme graslanden, heiden en duinen. Als zwerver en dwaalgast kan de vlinder worden aangetroffen in Nederland en België. In het kustgebied komt de vlinder als standvlinder voor.

Het bruin blauwtje profiteert van de opwarming van de aarde en doet dit niet onopgemerkt. Ze fladdert 79 kilometer noordelijker in het Verenigd Koninkrijk dan 20 jaar geleden. Maar niet alleen in de UK gaat het haar voor de wind, ook in de rest van Europa doet ze het zeer goed.[2]

De vliegtijd is van mei tot en met oktober.

Waardplanten[bewerken]

De waardplanten zijn reigersbek en zonneroosje uit de familie Cistaceae.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties