Cambodjaanse frank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cambodjaanse frank
Land Protectoraat Cambodja
Verdeling 100 centime = 1 frank
5,53 frank = 1 piastre
Voorgaande munteenheid Cambodjaanse tical, Siamese tical
Opvolgende munteenheid Frans-Indochinese piastre
Een munt van 2 frank met het jaartal 1860 erop.
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Cambodjaanse frank was de munteenheid van Cambodja tussen 1875 en 1885, het was gelijk aan Franse frank en was ook onderverdeeld in 100 centimes. De frank-munten circuleerde naast de piastre (die gelijk was gesteld aan de Mexicaanse peso) en één piastre was gelijk aan 5,37 frank. De Cambodjaanse frank verving de Cambodjaanse tical en werd in 1885 door de Frans-Indochinese piastre vervangen. Er waren geen bankbiljetten voor de munteenheid geproduceerd.

Munten[bewerken | brontekst bewerken]

Munten waren uitgegeven in de denominaties van 5 centimes, 10 centimes, 25 centimes, 50 centimes, 1 frank, 2 frank, 4 frank en 1 piastre. De munten van 5 centimes en 10 centimes waren gemaakt van brons en alle overige munten waren van zilver. Alle munten hadden het jaartal 1860 maar waren voornamelijk in 1875 in België geslagen. Elke Cambodjaanse frank-munt droeg het portret van koning Norodom van Cambodja.[1] Rond 1900 waren sommige zilveren munten herslagen met een verminderd gewicht van ongeveer 15%.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Coins of the French protectorate of Cambodia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.