Catharose de Petri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Catharose de Petri (1902–1990)

Catharose de Petri (pseudoniem van Henriette Stok Huyser, 1902–1990) was een Nederlandse mystica en medeoprichter van het Lectorium Rosicrucianum, een internationale esoterische school gebaseerd op gnostische ideeën over het christendom.

Haar spirituele naam is een combinatie van Katharen (Catha), Rozenkruisers (Rose) en de Graal (Petri).

Catharose de Petri richtte in 1935 het Lectorium op tezamen met twee andere Nederlandse mystici, Jan van Rijckenborgh en zijn broer Zwier Willem Leene na hen ontmoet te hebben als leden van de Nederlandse tak van Max Heindels Rosicrucian Fellowship. De drie scheidden zich af van Heindels interpretatie van de Rozenkruiserij om hun eigen beweging te vormen, het Lectorium Rosicrucianum.

Samen met Van Rijckenborgh en Leene schreef zij verschillende boeken over de gnostische visie van het Lectorium waarin gesproken werd over een omvorming van het innerlijk leven door middel van de christelijke gnosis. In 1956 ontmoettten zij Antonin Gadal, de Franse historicus van de Kathaarse geschiedenis, wiens theorieën een grote rol speelden in de ontwikkeling van hun ideeën.

Bij het overlijden van Van Rijckenborgh in 1968 nam Catharose de Petri de leiding van de beweging over en behield deze tot haar dood in 1990. Het Lectorium zet hun werk tegenwoordig op wereldwijde schaal voort.

Externe links[bewerken]