Doolhofelfenbankje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cerrena unicolor)
Doolhofelfenbankje
Doolhofelfenbankje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Basidiomyceten)
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Cerrenaceae
Geslacht:Cerrena
Soort
Cerrena unicolor
(Bull.) Murrill (1903)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het doolhofelfenbankje (Cerrena unicolor) is een schimmel behorend tot de familie Cerrenaceae. Hij leeft saprotroof of als necrotrofe parasiet op stammen, stronken en takken van loofbomen. Hij is bekend van Beuken (Fagus), maar ook op Esdoorn (Acer), Paardekastanje (Aesculus) en Es (Fraxinus). Hij komt vooral voor in lanen en open parkbossen op voedselrijke bodem. Hij veroorzaakt witrot.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Cerrena unicolor heeft vruchtlichamen die halfronde, golvende hoeven zijn tot 10 centimeter breed. Het bovenoppervlak, zonder steel (zittend) aan het groeioppervlak bevestigd. Het is fijn behaard, wit tot grijsbruin van kleur en in zonate gemarkeerd met zones of concentrische kleurbanden. Het oppervlak is vaak groen van algengroei. Het poriënoppervlak is witachtig bij jonge exemplaren en wordt later grijs als ze volwassen zijn. De opstelling van de poriën lijkt op een doolhof van sleuven; de buizen kunnen tot 4 mm diep uitstrekken. De sporenprint is wit.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn elliptisch van vorm, glad, hyaliene, inamyloïde en hebben afmetingen van 5–7 × 2,5–4 µm.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Cerrena unicolor veroorzaakt witrot en bederf bij berk (Betula papyrifera) en suikeresdoorn (Acer saccharum). De schimmel heeft een brede verspreiding en wordt aangetroffen in Azië, Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

Eetbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is oneetbaar voor mensen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De schimmel werd oorspronkelijk in 1785 door de Franse botanicus Jean Baptiste François Pierre Bulliard beschreven als Boletus unicolor, terwijl alle schimmels met poriën doorgaans werden toegewezen aan het geslacht Boletus. William Alphonso Murrill bracht het in 1903 over naar het geslacht Cerrena. De schimmel heeft een lange en uitgebreide lijst synoniemen gekregen, aangezien hij onder veel verschillende namen opnieuw is beschreven en is overgebracht naar veel polypore-geslachten.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]