Charlie Jane Anders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charlie Jane Anders
Charlie Jane Anders (2017)
Algemene informatie
Volledige naam Charlie Jane Anders
Geboren 24 juli 1969
Geboorteplaats Tolland County
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief 2005–
Genre Sciencefiction, fantasy
Bekende werken All the Birds in the Sky, The City in the Middle of the Night
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Charlie Jane Anders (Tolland County, 24 juli 1969) is een Amerikaanse schrijver van fictie- en fantasy- sciencefictionboeken. Ze won onder meer vier Locus Awards en een Nebula Award.

Biografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Anders studeerde Engelse en Aziatische literatuur aan de University of Cambridge en begon in 2002 samen met haar partner (en eveneens schrijver) Annalee Newitz het tijdschrift Other, een blad met 'politiek en popcultuur voor de nieuwe buitenbeentjes'. Dit bestond tot 2007. Er werden een aantal korte verhalen van haar gepubliceerd in verschillende gespecialiseerde bladen, waarna ze in 2005 debuteerde als romanschrijver met Choir Boy. Dit gaat over een twaalfjarige koorknaap die wil voorkomen dat hij de baard in de keel krijgt zodat hij in het koor kan blijven. Hiervoor gaat hij medicijnen slikken die de aanmaak van testosteron tegengaan, maar borstgroei bevorderen. Het duurde daarna ruim tien jaar voor Anders haar tweede boek uitbracht, All the Birds in the Sky. Dit was haar eerste in het genre speculatieve fictie. Hierin proberen een vrouw met magische krachten en een geniale ingenieur samen te voorkomen dat de wereld ten onder gaat aan oorlogen en natuurrampen. Anders won hiervoor zowel een Locus Award als een Nebula Award.

Anders publiceerde in 2021 het boek Victories Greater Than Death. Dit is het eerste in een trilogie die bestaat uit een space opera voor de young adult-doelgroep. Het verhaal gaat over een zeventienjarig meisje dat eigenlijk een kloon is van een commandant van een buitenaards ras en wordt opgeroepen om te helpen in een strijd tegen een destructieve buitenaardse mogendheid. Anders completeerde deze trilogie in 2023 met het derde boek, Promises Stronger Than Darkness.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2005 - Choir Boy
  • 2016 - All the Birds in the Sky (Locus Award en Nebula Award)
  • 2017 - Six Months, Three Days, Five Others (verhalenbundel)
  • 2019 - The City in the Middle of the Night (Locus Award)
  • 2021 - Even Greater Mistakes (verhalenbundel)
  • 2021 - Victories Greater Than Death (Unstoppable-trilogie I)
  • 2022 - Dreams Bigger Than Heartbreak (Unstoppable-trilogie II, Locus Award)
  • 2023 - Promises Stronger Than Darkness (Unstoppable-trilogie III, Locus Award)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]