Chinese Fransen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese Fransen
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 法國華僑
Vereenvoudigd 法国华侨
Hanyu pinyin fǎguó huáqiáo
Zhuyin ㄈㄚˇ ㄍㄨㄛˊ ㄏㄨㄚˊ ㄑ一ㄠˊ
Standaardkantonees Faat Kwôk Waa K'iew
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Fat Kwok Wah Kiu
Chinese reclamebord van McDonalds in Parijs Chinatown

Chinese Fransen zijn Fransen van Chinese afkomst. Hun aantal werd in 2010 geschat tussen de 600.000 en 700.000. Met dit aantal vormen ze de grootste overzeese Chinese gemeenschap van Europa. De gebieden Rhône-Alpes, Bouches-du-Rhône, Parijs (Parijs Chinatown), Choisy, Belleville, Marne-la-Vallée kennen het grootste aantal Chinese Fransen.

In 2011 waren er ongeveer 25.000 (uitwisselings)studenten in Frankrijk afkomstig van de Volksrepubliek China[1].

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Chinese man die in Frankrijk kwam, was Shen Fo-tsung in 1684. De eerste Chinezen in Frankrijk waren in China bekeerd door jezuïten en ook door hen naar Frankrijk gebracht.

Tussen 1915 en 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, deden er meer dan 100.000 Chinese soldaten mee. Van wie er 40.000 Frankrijk dienden. Ze werkten mee met het onklaar maken van mijnen en het halen van vracht van schepen. Er vielen ook doden onder de Chinese Fransen. Er zijn dertig begraafplaatsen met deze slachtoffers. In Noyelles-sur-Mer staat de begraafplaats Chinese begraafplaats van Nolette met de meeste Chinese slachtoffers.

Tijdens en na de Vietnamoorlog vluchtten zeer veel overzeese Chinezen uit Vietnam, Laos en Cambodja naar Frankrijk. Ook zijn er een deel van de overzeese Chinezen in oud-Franse kolonies naar het moederland geïmmigreerd. In de dertiende arrondissement van Parijs, Parijs Chinatown, wonen de meeste mensen van Chinese afkomst van heel Frankrijk.

Verenigingen van Chinese Fransen[bewerken]

Bekende Chinese Fransen[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties