Concerto voor saxofoon, piano en orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Concerto voor saxofoon, piano en orkest
Componist Anders Koppel
Soort compositie dubbelconcert
Gecomponeerd voor solisten / orkest
Compositiedatum 2006
Duur circa 35 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Anders Koppel componeerde zijn Concerto voor saxofoon, piano en orkest in 2006. Koppel schreef meerdere dubbelconcerten, waaronder een voor viool, accordeon en orkest.

Het concerto valt in twee delen uiteen:

  1. Andante cantabile – con moto – andante
  2. Allegro agitato – adagio - allegro.

Koppel bevindt zich door zijn opvoeding, zijn vader is Herman D. Koppel en zijn optredens in jazz- en rockbands, qua compositiestijl constant op het breukvlak van verschillende stijlen. Dat geldt ook voor dit dubbelconcert. De combinatie van saxofoon, piano en daarbij symfonieorkest geeft ruimte tot het uitwisselen van genres. Het concert klinkt daardoor soms weer jazzy, dan weer salsaachtig zonder de klassieke muziek geheel te vergeten, zie bijvoorbeeld de tempoaanduidingen, die in de jazz nauwelijks voorkomen. Koppel voorkomt bij zijn mengeling dat het richting zoetgevooisde jazzmuziek neigt; jazz en klassieke wisselen elkaar af. De opening is zonder meer "klassiek" te noemen.

De compositietechniek voor de solopartijen verschillen. De solopartij voor piano is geheel uitgeschreven en staat derhalve bij voorbaat vast. De solopartij voor de saxofoon kan op twee manieren geïnterpreteerd worden; saxofonisten uit de klassieke hoek kunnen een volledig uitgeschreven partij spelen; saxofonisten uit de jazzhoek kunnen die uitgeschreven solo ombouwen tot een improvisatie. Bij het componeren van een dergelijke partij voor de saxofoon is het natuurlijk handig een zoon te hebben Benjamin Koppel, die zich in beide genres thuis voelt.

Orkestratie[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]