Cornelis Jan Gude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Cornelis Gude
Cornelis Gude
Volledige naam Cornelis Jan Gude
Geboren 24 april 1916, Soerabaja
Overleden 4 juni 1943, Berlin-Tegel
Land Nederland
Groep Stijkelgroep
Het graf van Cornelis Jan Gude op begraafplaats Westduin in Den Haag

Cornelis Jan Gude (Soerabaja, 24 april 1916 - Berlin-Tegel, 4 juni 1943) was een Nederlands verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog.

Cornelis Gude was tweede luitenant der Artillerie. Hij was een dienstkameraad van Jan Helmers. Na zijn diensttijd ging hij studeren aan de Technische Hogeschool Delft.

Toen de oorlog uitbrak, ging hij in het verzet. Hij werd de naaste medewerker van Han Stijkel, die de Stijkelgroep had opgericht. Op 2 april 1941 werd Gude in Scheveningen gearresteerd terwijl hij een poging deed om naar Engeland te varen. Hij werd overgebracht naar het Oranjehotel.[1] Na weken verhoor werd hij overgebracht naar de gevangenis in Berlin-Tegel. Hij werd beschuldigd van spionage en op 4 juni 1943 gefusilleerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]