Cosenza (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cosenza (CS)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Kaart met ligging provincie
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Calabrië
Coördinaten 39°18'NB, 16°15'OL
Algemeen
Oppervlakte 6653 km²
Inwoners 733.797
(155 inw./km²)
Hoofdstad Cosenza
Overig
Hoogste punt Serra Dolcedorme (2267 m)
Aantal gemeenten 80
Detailkaart
Kaart van Cosenza (CS)
Portaal  Portaalicoon   Italië

Cosenza is een provincie die gelegen is in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. In het noorden grenst ze aan de provincies Potenza en Matera die tot de regio Basilicata behoren. In het zuiden liggen de Calabrese provincies Catanzaro en Crotone. Cosenza wordt aan twee zijden door de zee begrensd; de Tyrreense Zee in het westen en de Ionische Zee in het oosten.

Territorium[bewerken | brontekst bewerken]

Het noorden van Calabrië waarin de provincie gelegen is is een erg bergachtige streek. In het noordelijkste puntje ligt het massief van de Pollino en in het midden van de provincie de bergketens van de Sila. Kenmerkend voor de Sila zijn de grote bergmeren. Beide gebergten zijn tot nationaal park verklaard. De Piana di Sibari is de enige laagvlakte van het gebied. De twee kusten hebben overwegend zandstrand, vooral de Tyrreense kust is belangrijk voor het toerisme.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad Cosenza behoort tot de mooiste steden van Calabria. Het historische centrum ligt op een afstandje van het hedendaagse centrum. In de Via Telesio, waar ook de Dom staat, heeft de tijd stil gestaan. De tweede stad van de provincie, Rossano, is gelegen nabij de laagvlakte van Sibari. Het heeft een mooie ligging op een 270 meter hoge rots boven de Ionische zee. De stad was ooit een van de belangrijkste byzantijnse centra van de regio. Uit die periode zijn in de stad nog een aantal bouwwerken te vinden zoals de kerken San Marco en San Panaghi. De Sila is zeer belangrijk voor het toerisme. In de winter kan er op sommige plaatsen geskied worden. 's Zomers is het vooral een wandelgebied, de lokale bevolking zoekt er dan ook vaak verkoeling in de dichte bossen en bij de grote meren. In de Sila komen veel zeldzame dieren voor, waaronder de wolf. die het symbool is van het nationale park. Het toerisme aan de kusten is goed ontwikkeld, vooral aan de Ionische zijde. De belangrijkste badplaatsen zijn hier Amantea, Paola en vooral Diamante.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Cosenza
Lago di Cecita
Pollino
Zie de categorie Province of Cosenza van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.