Cybill Shepherd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cybill Shepherd
Cybill Shepherd
Algemene informatie
Volledige naam Cybill Lynne Shepherd
Geboren 18 februari 1950
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1971
Beroep actrice, zangeres en voormalig fotomodel
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cybill Lynne Shepherd (Memphis (Tennessee), 18 februari 1950) is een Amerikaanse actrice, zangeres en voormalig fotomodel. Ze is het meest bekend door haar rol als Maddie Hayes in de ABC-show Moonlighting.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Shepherd is geboren in Memphis, Tennessee als dochter van William Jennings Shepherd en Patty Shobe. Ze is genoemd naar haar grootvader Cy en haar vader Bill. In 1966 won ze op 16-jarige leeftijd de "Miss Teenage Memphis"-verkiezing.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 stond ze op de cover van Glamour-magazine en trok zo de aandacht van regisseur Peter Bogdanovich. Hij bood haar een rol aan in The Last Picture Show (1971). Ze speelde aan de zijde van Robert De Niro en Jodie Foster in Martin Scorseses Taxi Driver, een film die bekendstaat om de sterke acteerprestaties.

In 1985 werd ze gecast als Maddie Hayes in Moonlighting. Deze rol zou voor een groot deel haar verdere carrière bepalen. Als tegenspeler kreeg ze Bruce Willis. Ze werden snel een populair tv-duo. Shepherd kreeg twee Golden Globe-awards voor haar rol in deze serie. Tussen 1995 en 1998 speelde ze de hoofdrol in de sitcom Cybill.

In 2000 werd haar biografie gepubliceerd: "Cybill Disobedience: How I Survived Beauty Pageants, Elvis, Sex, Bruce Willis, Lies, Marriage, Motherhood, Hollywood, and the Irrepressible Urge to Say What I Think".

Tussen 2007 en 2009 speelde ze in 19 afleveringen van The L-Word en tussen 2008 en 2010 was ze te zien in vier afleveringen van Psych.

Shepherd was van 2012 tot en met 2013 te zien in de televisieserie The Client List.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]