Dag van de Aarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De onofficiële Dag van de Aarde-vlag

De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in 192 landen.[1] De dag heeft als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

Geschiedenis[bewerken]

De Dag van de Aarde is sinds 1973 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations besteden er daar aandacht aan. De Dag van de Aarde is een feestdag ieder jaar op en rond 22 april.[2] Jaarlijks wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. Er is een Earthday Association die wereldwijd de activiteiten coördineert.

Nederland[bewerken]

In Nederland vertegenwoordigt de Stichting Dag van de Aarde de Earth Day Association.

De Dag van de Aarde is nu een geheel van activiteiten in het hele land. Het accent ligt daarbij zeker de laatste jaren informatie op positivisme en minder op actievoeren. Om de aandacht voor de aarde ook na deze periode vast te houden, geeft de stichting een krant uit, de Krant van de Aarde.

België[bewerken]

Ook in België wordt de Dag van de Aarde georganiseerd. De BBL (Bond Beter Leefmilieu) werkt samen met meerdere partners, zoals Natuurpunt, Velt, Greenpeace en anderen. In 2009 werd van de Dag van de Aarde een Week van de Aarde gemaakt met als thema biodiversiteit.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (it) Il Giorno della Terra, RaiNews24, 22 april 2011
  2. (en) Earh Day 2011, Earth Day Network