Dagur B. Eggertsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dagur B. Eggertsson
DagurBEggertsson.jpg
Volledige naam Dagur Bergþóruson Eggertsson
Geboren Oslo, 3 augustus 1952
Land Vlag van IJsland IJsland
Functie Vicevoorzitter Alliantie
Sinds 28 maart 2009
Voorganger Vilhjálmur Þ. Vilhjálmsson
Opvolger Ólafur F. Magnússon
Partij Alliantie
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Dagur Bergþóruson Eggertsson (Oslo, 3 augustus 1952) is een IJslands politicus. Hij was tussen 17 oktober 2007 en 21 januari 2008 burgemeester van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Op 28 maart 2009 werd hij gekozen tot vicevoorzitter van de sociaal democratische partij 'Alliantie'.

Dagur is geboren in Oslo en opgeroeid in Reykjavikse wijk Árbæjarskóli. Na zijn middelbare school heeft hij geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van IJsland. Hierna heeft hij mensenrechten en internationaal recht aan de Universiteit van Lund (Zwitserland) gestudeerd. Ook schreef hij de biografie van de voormalige premier van IJsland Steingrímur Hermannsson, die in drie delen verscheen respectievelijk in: 1998, 1999 en 2000. In mei 2002 werd hij gekozen tot gemeenteraadslid in Reykjavik.

Op 21 januari 2008 werd hij als burgemeester afgezet. Dit gebeurde omdat Ólafur F. Magnússon uit de coalitie stapte en samen met de oppositie een meerderheid vormde. Ólafur werd zelf burgemeester door deze nieuwe samenwerking.

Bronnen, noten en/of referenties