Daniela Santanchè

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Daniela Santanchè
Santanchè in 2022
Geboren 7 april 1961
Cuneo, Italië
Politieke partij AN (1995–2007)
La Destra (2007–2008)
MpI (2008–2009)
PdL (2009–2013)
FI (2013–2017)
FdI (sinds 2017)
Beroep Politicus
Vlag van Italië Minister van Toerisme
Huidige functie
Aangetreden 22 oktober 2022
Premier Giorgia Meloni
Voorganger Massimo Garavaglia
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Daniela Garnero Santanchè (Cuneo, 7 april 1961) is een Italiaanse politica. Sinds oktober 2022 is zij minister van Toerisme in de Italiaanse regering onder premier Giorgia Meloni. Tevens is ze lid van de Senaat van de Republiek.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Daniela Santanchè (geboren als Daniela Garnero) studeerde politicologie aan de Universiteit van Turijn en richtte in 1990, na haar studie, een marketingbedrijf op. Tussen 1982 en 1995 was ze gehuwd met Paolo Santanchè, onder wiens achternaam ze ook na hun echtscheiding actief bleef.

Vroege politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Santanchè was in de jaren negentig werkzaam als assistent van de rechtse politicus Ignazio La Russa en sloot zich in 1995 aan bij diens Nationale Alliantie (AN). Vanaf juni 1999 had ze zitting in de raad van de toenmalige provincie Milaan. Bij de Italiaanse parlementsverkiezingen van 2001 streed ze vervolgens mee voor een plaats in de Kamer van Afgevaardigden, maar werd niet verkozen. Kort daarop werd ze echter alsnog Kamerlid toen ze de vrijgekomen zetel van partijgenote Viviana Beccalossi overnam. Bij de verkiezingen van 2006 werd Santanchè wel verkozen.

Premierskandidaat en partijwisselingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 verliet Santanchè de AN om zich aan te sluiten bij de juist opgerichte partij La Destra (Rechts) van Francesco Storace. Ze fungeerde er als woordvoerder en werd bij de parlementsverkiezingen van 2008 tevens aangewezen als kandidaat-premier.[2] In de aanloop naar deze verkiezingen vormde La Destra een alliantie met de neofascistische Sociale Beweging - Driekleurige Vlam, maar met 2,43% van de stemmen werd de kiesdrempel niet gehaald. Daarmee verloor Santanchè na zeven jaar haar parlementszetel.

Na meningsverschillen met Storace stapte Santanchè in september 2008 op bij La Destra. Samen met gelijkgestemden vormde ze kort daarop de Movimento per l'Italia (MpI), een beweging die aansluiting zocht bij Il Popolo della Libertà (Het Volk van de Vrijheid, PdL) van Silvio Berlusconi. In februari 2010 ging de MpI definitief op in de PdL.

Onderminister, kamerlid en senator[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 maart 2010 werd Santanchè benoemd als onderminister in de toenmalige Italiaanse regering, het kabinet-Berlusconi IV. Ze was er verantwoordelijk voor de uitvoering van het regeringsprogramma en diende onder minister Gianfranco Rotondi. Santanchè bekleedde deze functie tot november 2011, toen het kabinet vroegtijdig ten val kwam.

Na de parlementsverkiezingen van 2013 keerde Santanchè terug als parlementslid in de Kamer van Afgevaardigden. Later dat jaar transformeerde de PdL, onder leiding van onder anderen Berlusconi en Antonio Tajani, tot Forza Italia (FI). Na vier jaar voor die partij actief te zijn geweest, stapte Santanchè in december 2017 over naar de nationaal-conservatieve Fratelli d'Italia (Broeders van Italië, FdI).

Bij de Italiaanse verkiezingen van 2018 werd Santanchè verkozen tot senator, waarna ze haar kamerzetel verruilde voor een zetel in de Senaat van de Republiek. Een jaar later stelde ze zich verkiesbaar bij de Europese parlementsverkiezingen van 2019, maar werd niet verkozen.

Minister van Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Italiaanse parlementsverkiezingen van 2022, waarbij Santanchè als senator werd herkozen, trad in Italië een rechtse regering aan onder leiding van FdI-leider Giorgia Meloni. Santanchè werd in het kabinet-Meloni benoemd tot minister van Toerisme.

Zie de categorie Daniela Santanchè van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.