Dave Heineman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dave Heineman
David Eugene Heineman
David Eugene Heineman
Geboren 12 mei 1948
Falss City, Nebraska
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Sally Ganem Heineman
Religie Methodisme
Website governor.nebraska.gov/
39e gouverneur van Nebraska
Huidige functie
Aangetreden 20 januari 2005
Voorganger Mike Johanns
Luitenant-gouverneur van Nebraska
Aangetreden 1 oktober 2001
Einde termijn 20 januari 2005
President David Maurstad
Opvolger Rick Sheehy
Portaal  Portaalicoon   Politiek

David Eugene (Dave) Heineman (Falls City, Nebraska, 12 mei 1948) is de 39e gouverneur van de staat Nebraska en is lid van de Republikeinse Partij.

Levensloop[bewerken]

Heineman studeerde in 1970 af aan de United States Military Academy. Daarna diende hij 5 jaar in het Amerikaanse leger en bracht het tot de rang van kapitein. Van 1990 tot 1994 diende hij in de gemeenteraad van de stad Fremont. Van 1994 tot 2001 was hij de minister van Financiën van de staat Nebraska, en van 2001 tot 2005 als luitenant-gouverneur van diezelfde staat.

Heineman volgde op 20 januari 2005 Mike Johanns op als gouverneur nadat deze minister van Landbouw werd in de regering van president George W. Bush. Hij kondigde daarop ook aan zich voor een periode van vier jaar gekozen te worden. Bij de Republikeinse voorverkiezingen had hij nog wel te maken met lastige tegenstand van afgevaardigde Tom Osborne, maar deze wist hij te verslaan. Ook de algemene verkiezingen wist hij met een ruime marge – Heineman behaalde 73 procent van de stemmen – te verslaan.

Als gouverneur werkte Heineman met de wetgevende macht van Nebraska samen om de grootste belastingverlaging in de geschiedenis van de staat door te voeren. De landbouw werd zijn topprioriteit. Hij sloot onder andere handelsverdragen met Taiwan en Cuba voor de export van meer landbouwgoederen.

In april 2010 ondertekende hij ook wetgeving waarbij abortus werd verboden bij vrouwen die langer dan 20 weken zwanger waren. Door een andere wet die hij ondertekende moeten vrouwen die abortus willen plegen met een beroep op medische redenen, of andere problemen, eerst onderzocht worden.

Persoonlijk[bewerken]

Samen met zijn vrouw Sally Ganem heeft hij een zoon.