De Ingenieur in Nederlandsch-Indië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Ingenieur in Nederlandsch-Indië
1e nummer van dit tijdschrift
Genre techniek
Doelgroep(en) Ingenieurs in Nederlandsch Indië
Frequentie maandblad
Eerste editie 1934
Laatste editie 1942
Land(en) Indonesië
Taal Nederlands
Hoofdredacteur ir. H.L. Slinkers
Uitgeverij(en) groep Ned. Indië van het KIVI
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Ingenieur in Nederlandsch-Indië was een maandelijks verschijnend tijdschrift over technologische ontwikkelingen en het beleid daaromheen. Het werd in 1934 opgericht als huisorgaan van de groep Nederlandsch-Indië van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het tijdschrift is de opvolger van de tijdschriften De Mijningenieur en De Waterstaats-Ingenieur, beide uitgegeven door de verenigingen van ingenieurs in Nederlandsch Indië. Deze beide waren opvolgers van Tijdschrift van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Afdeeling Nederlandsch-Indië, wat uitgegeven is in de periode 1875-1914. Het tijdschrift is voortgezet als De Ingenieur in Indonesië (1948-1957).

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Naar voorbeeld van de Nederlandse De Ingenieur kende ook dit tijdschrift afdelingen: I Algemeen, Bouwkunde, III Elektrotechniek en werktuigbouw, IV Mijnbouw en Geologie, V Verkeerswezen, VI Waterbouwkunde. Ieder nummer bevatte zo'n 80 blz. De oude nummers zijn inmiddels gedigitaliseerd door het project Colonial Architecture.[1] Een lijst van de waterbouwkundige artikelen is beschikbaar via het Trésor der Hollandsche Waterbouw.[2]

in het tijdschrift zijn veel artikelen gepubliceerd die ook buiten Nederlands-Indië relevant waren, zoals de artikelen over mechanica van prof. Ir. Cornelis Gijsbert Jan Vreedenburgh. Hij is ook enige tijd hoofdredacteur geweest.

opmerking[bewerken | brontekst bewerken]

Van een aantal waterbouwkundige ingenieurs die in Nederlands-Indië werkzaam geweest is een Wikipedia lemma, zie voor een overzicht hiervan de categorie: Waterbouwkundige in Nederlands-Indië hieronder.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Colonial Architecture. Geraadpleegd op 10 februari 2021.
  2. Trésor der Hollandsche Waterbouw. Geraadpleegd op 10 februari 2021.