De gouden friet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De gouden friet
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 188
Tekeningen Eugeen Goossens
Eerste druk januari 1990
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De gouden friet is een speciale uitgave uit de reeks stripverhalen van Suske en Wiske. Het verhaal is speciaal geschreven voor Ozo en verscheen in januari 1990.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Huis van tante Sidonia, Boeven Uitzend Bureau (BUB), beeldenpark

Personages en uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Krimson loopt langs het huis van tante Sidonia en hoort Suske en Wiske ruzie maken over "gouden friet". Professor Barabas, Jerom en Lambik komen ook aan bij het huis en Krimson gaat snel naar het BUB om twee handlangers in te huren. Suske en Wiske blijken de Artis-Historiapunten te willen hebben die op de verpakking van het nieuwe vet zit, maar tijdens hun "gevecht" krijgt Jerom deze punten te pakken. Dribbel en Babbel willen de frituurpan stelen, maar dit mislukt als Dribbel zich brandt aan de pan. Schanulleke waarschuwt haar vrienden en Suske achtervolgt op een skateboard de auto van Krimson en zijn handlangers en komt zo te weten dat Krimson "de gouden friet" wil hebben.

De vrienden besluiten een buurtfeest te houden om Krimson in de val te lokken. Suske en Wiske praten over een kunstwerk van Lambik dat in het park wordt geplaatst en Krimson gaat snel op weg naar het beeldenpark. Met de gyronef wordt een enorme gouden friet naar het park gebracht, er staat een glazen stolp klaar om het kunstwerk te beschermen. De dieven stelen de gouden friet ondanks deze voorzorgsmaatregel, maar dan blijkt Jerom in de gouden friet verstopt te zitten. Hij verslaat de handlangers en professor Barabas vangt Krimsons auto met de gyronef. De vrienden laten de boeven patat bakken voor iedereen op het feest.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Ozo januari 1990