De spookrijder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Spookrijder (The Belgrade Phantom)
Regie Jovan B. Todorovic
Scenario Jovan B. Todorovic,
Bogdan Petkovic
Hoofdrollen Milutin Milosevic
Première 27 maart 2009
Genre documentaire,
actie,
drama,
thriller
Speelduur 82 minuten, 52 minuten (televisieversie)
Taal Servo-Kroatisch
Land Servië,
Hongarije,
Bulgarije
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De Spookrijder (internationale titel: The Belgrade Phantom, originele titel: Beogradski Fantom) is een Servisch-Hongaars-Bulgaarse documentairefilm uit 2009 van regisseur Jovan B. Todorovic. De documentaire is eerder te zien geweest op het IDFA en op 4 november 2009 ook uitgezonden door de VPRO in de serie VPRO Import.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De documentaire gaat over het Spook van Belgrado, een mysterieuze joyrider met een voorkeur voor witte Porsches die in 1979 twee weken lang iedere nacht de politie uitdaagde. In het saaie Belgrado ten tijde van Tito bracht hij steeds meer toeschouwers op de been, die hem bewonderden. Toen hij zich in de vijftiende nacht klemreed, rende hij zijn auto uit en verdween in de menigte van tienduizend mensen. Een toeschouwer maakte met een brandblusser het bewijsmateriaal onbruikbaar. Door speurwerk werd de wegpiraat gearresteerd. Na zijn gevangenisstraf overleed hij in een mysterieus auto-ongeval.

De documentaire toont het nagespeelde verhaal en interviews met betrokken politiemensen en bewonderaars. Aan het eind van de documentaire is een geluidsopname van een ondervraging met het Spook te horen.