De verste ster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De verste ster
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel Farthest Star
Auteur(s) Frederik Pohl & Jack Williamson
Vertaler Pon Ruiter
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Reeks/serie Scala SF
Genre Sciencefiction
Uitgever Scala
Oorspronkelijke uitgever Ballantine Books
Uitgegeven 1977
Oorspronkelijk uitgegeven 1975
Medium pocketboek
Pagina's 239
ISBN 90-6221-541-6
Vervolg Wall Around a Star
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

De verste ster (Engels: Farthest Star) is een sciencefictionroman uit 1975 van de Amerikaanse schrijvers Frederik Pohl en Jack Williamson.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een mysterieus object, 20.000 lichtjaar ver, nadert de aarde aan 1/6de van de lichtsnelheid. Ingenieur Ben Charles Pertin werd geselecteerd om het object te onderzoeken in een interstellair team en wordt geteleporteerd naar het onderzoeksschip Aurore door middel van een teleportatiemachine die het originele wezen achterlaat en alleen een duplicaat verzendt. Wanneer een persoon wordt gedupliceerd, kan het origineel gewoon verder gaan met zijn werk zonder een tweede gedachte. De duplicaten kunnen ook op de bestemming worden bewerkt. Het duplicaat (Ben James) en zijn metgezel Doc Chimp bouwen aan een snellere drone die moet gelanceerd worden rondom het object. Ze hebben echter weinig tijd omdat de straling van de fusieaandrijving van hun schip hen langzaam doodt.

Informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Farthest Star is een "fixup" van de novelle Doomship, gepubliceerd in het magazine If van maart-april 1973 en de driedelige serie The Org’s Egg die verscheen in het magazine Galaxy Science fiction van april tot juni 1974. De roman werd in februari 1975 uitgegeven door Ballantine Books en is het eerste deel van de Saga of Cuckoo. Het tweede deel Wall Around a Star uit 1983 werd nooit vertaald naar het Nederlands.

Voorganger:
Piers Anthony
Ringen van ijs
Scala SF
Frederik Pohl & Jack Williamson
De verste ster
Opvolger:
Robert E. Howard
Almuric