De wraak van Tijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De wraak van Tijl
Stripreeks Jerom Oranje/Bruine Reeks
(De wonderbaarlijke reizen)
Volgnummer 29
Scenario Edward de Rop
Tekeningen Edward de Rop
Eerste druk 1988
ISBN 9002-15986-2
Albums van Jerom
Portaal  Portaalicoon   Strip

De wraak van Tijl is een stripverhaal uit de reeks van Jerom, uitgegeven door de Standaard Uitgeverij in 1988.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Huis van Jerom, molen, stoffenhandel, Gent, bos, herberg, kasteel

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jerom, Dolly, Astrotol, Boskop, Femke, Tijl Uilenspiegel, Lamme Goedzak, stoffenhandelaar, molenaarsvrouw, rabauwen, tovenaar Botterik, weerman, pestmannetjes, inwoners van Gent, graaf Filips, dochter van de graaf

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Astrotol wil een schilderij van Dolly schoon-toveren, maar de figuren verdwijnen. Ze blijken voor de deur van het huisje te staan. Het zijn Lamme Goedzak en Tijl Uilenspiegel en ze vertellen dat ze door magie in het schilderij terecht zijn gekomen. Een boze tovenaar was de raadsman van graaf Filips en hij had een slechte invloed op hem. Zo werden bijvoorbeeld bier en worst steeds duurder. De vrienden besluiten te helpen en Astrotol tovert iedereen naar het verleden. Boskop en Femke komen later thuis en vinden het heerlijk geen volwassenen in de buurt te hebben, ze pakken lekkers en kijken tv.

In het verleden komen de vrienden in aanraking met pestkoppen, deze zijn door de tovenaar op hen afgestuurd. Het lukt Jerom met wat water te winnen van deze kleine mannetjes. In een bos ontmoeten ze rabauwen. Ook deze mannen zijn door de tovenaar op de vrienden afgestuurd, maar opnieuw lukt het om te winnen. Als laatste stuurt de tovenaar een weerman op de vrienden af, maar het lukt ook deze figuur niet om hen te verslaan. Jerom hoort van de weerman dat hij zijn leven wil beteren en hij besluit de vrienden te helpen. De vrienden komen in Gent en ze merken dat de bevolking onder druk staat van de enorme belastingen die geheven worden. In een herberg smeden ze een plan.

Inmiddels heeft de graaf door dat de tovenaar hem met slaapdrank onder controle heeft geholpen. Door een list drinkt hij het drankje niet en de weerman valt dan het kasteel aan. Jerom krijgt de pestkoppen en de rabauwen ook aan zijn kant. Tijl Uilenspiegel klimt naar binnen en gezamenlijk lukt het om de tovenaar te verslaan. In Gent wordt feest gevierd en de weerman, de pestkoppen en de rabauwen verdwijnen in het niets. Astrotol tovert zichzelf en Dolly en Jerom naar huis. De kinderen zien ze aankomen en ruimen snel de etensresten op en doen de tv uit.