De zelfkant (stripverhaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Heer Bommel en de zelfkant (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De zelfkant) is een verhaal uit de Bommelsaga rondom Heer Bommel, geschreven en getekend door Marten Toonder. Het verhaal verscheen voor het eerst op 9 december 1983 en liep tot 5 april 1984.[1] Thema: Een wel zeer moderne versie van het Bijbelboek Job.

Verhaalaankondiging[bewerken | brontekst bewerken]

De herdruk[2] van het verhaal De kniphoed op voorspraak van bediende Joost, had ook magister Hocus Pas tot nadenken gebracht.[3] Hij werd zich er weer van bewust dat zijn gewetentje hem van tijd tot tijd plaagde, hetgeen storend is voor een magister die zijn Zwarte Kunsten wil ontplooien. Met het klimmen der jaren was het gewetentje zijn hart als een worm gaan plagen. Hij besluit een beschermende Zazel-talisman te maken tegen invloeden van buiten, zodat zijn hart kan verharden.[4]

Uitstelaankondigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de Haagsche Courant van 6 april 1984 vraagt heer Bommel begrip van de lezers. Het opnieuw meubileren en bewoonbaar maken van Bommelstein duurt langer dan gewenst. Op 1 mei komt in het NRC heer Bommel nogmaals aan het woord. Deze stripstroom heeft als nummer 01514. Dit plaatje is genummerd 01514, en toont hetzelfde tafereel als het komende verhaal, dat ook start met dit nummer 01514. Heer Bommel is nog erg terneergeslagen door zijn laatste avontuur aan de zelfkant. Wanneer Joost de thee binnenbrengt geeft hij commentaar op de Tik-tak thee, alsof zo’n merk geen geld kost. Want volgens zijn goede vader speelt geld voor een heer een grote rol en daar moeten we ons aan houden. Om de zinnen te verzetten haalt Joost een verhaal terug uit de tijd dat zijn werkgever nog jong was. Een verhaal uit 1947: Tom Poes en de watergeest.

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Op de website https://www.delpher.nl/nl/kranten zijn alle afleveringen terug te vinden. Zoek onder historische kranten naar: ' Heer Bommel en de zelfkant ' pdf-formaat geeft het beste resultaat. Gearchiveerd op 27 mei 2023.
  2. De verhaalaankondiging heeft het unieke nummer 01412.
  3. Zie de verhaaluitleiding 01411 bij het vorige verhaal.
  4. Dit nieuwe verhaal start op 9 december.

Hoorspel[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Een Bommelding
Bommelsaga
5 december 1983 - 5 april 1984
Opvolger:
De vergelder