Diaporthaceae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diaporthaceae
Diaporthe phaseolorum var. sojae
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Sordariomycetes
Onderklasse:Diaporthaceae
Orde:Diaporthales
Familie
Diaporthaceae
Höhn. ex Wehm. (1926)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Diaporthaceae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Diaporthaceae is een familie uit de orde Diaporthales van de ascomyceten. Het typegeslacht is Diaporthe.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Diaporthaceae werd in 1917 beschreven door Höhnel, die ze samen met de Gnomoniaceae in de Diaporthales plaatste. Wehmeyer vernauwde de familie aanzienlijk in 1975, maar plaatste Valsaceae nog steeds in dezelfde familie. Castlebury et al. (2007) beperkte de term tot de geslachten Diaporthe (met het anamorfe geslacht Phomopsis) en Mazzantia. Ten slotte beschreven Barr en Vassiljeva in 2008 het geslacht Leucodiaporthe.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Een gemeenschappelijk kenmerk van de Diaporthaceae is het goed ontwikkelde stroma ingebed in vers gekapt hout of in de stam van de gastheer. Het stroma is het netwerk van hyfen dat wordt gezien als wat lijkt op het vruchtlichaam, maar in werkelijkheid alleen de kleine, kegelvormige vruchtlichamen, de ascomata, omringt.

Bij Diaporthe-soorten bedekt het stroma verschillende vruchtlichamen (ascomata) en vormt het een zwarte lijn in het verharde gastheerweefsel. Anamorfe soorten (Phomopsis) vormen uni- of multiloculate pycnidiale stromata waarin hyaliene, meestal ongescheiden conidia worden geproduceerd op langwerpige phialidische conidiogene cellen. Ze vormen vaak draadvormige beta-conidia. Mazzantia-soorten hebben een stroma dat slechts één tot enkele ascomata omvat.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Diaporthaceae zijn parasieten, maar ook saprofyten met een breed gastheerbereik van houtachtige tweezaadlobbigen tot kruidachtige eenzaadlobbigen. Diaporthe phaseolorum var. sojae veroorzaakt bijvoorbeeld ziekte bij sojabonen.

Genera[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de familie behoren de volgende geslachten: