Dolingadreef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dolingadreef
Drostenburgbrug (mei 2020)
Geografische informatie
Locatie       Dolingadreef
Stadsdeel Zuidoost
Wijk Bijlmermeer
Begin Bijlmerdreef
Eind Dalsteindreef
Postcode 1102
Algemene informatie
Aangelegd in begin jaren 70
Naam sinds 1971
Bestrating asfalt
Bebouwing hoogbouwflats, middelhoogbouw, eengezinswoningen, bedrijfspanden, kantoren en scholen
Openbaar vervoer bus GVB 41, 44, Keolis 330 en EBS 276-278 en 370

De Dolingadreef is een dreef in de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost.

Het eerste gedeelte van de verhoogde dreef, uitsluitend voor snelverkeer, werd geopend in 1971. De dreef verbindt de Bijlmerdreef in het westen van de Bijlmermeer met de Dalsteindreef in het noorden waar de dreef met een bocht naar rechts in overgaat. Verder kruist de dreef de Burgemeester Stramanweg en Daalwijkdreef. Tezamen met de Daalwijkdreef en Bergwijkdreef is de Dolingadreef de vervanging van de tussen Diemen en de Bijlmermeer verdwenen Ouderkerkerlaan. Voorts verving de Dolingadreef het gesloten gedeelte van de Rijksstraatweg tussen de Bijlmermeer en Duivendrecht.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bijlmerdreef is de dreef nog voor het grootse deel half hooggelegen conform de uitgangspunten van het stedenbouwkundig plan van de Bijlmermeer. Oorspronkelijk waren vanaf de dreef geen rechtstreekse aansluitingen op de parkeergarages van de flats, deze waren bereikbaar vanaf de Bijlmerdreef en Daalwijkdreef. Deze zijn echter verdwenen en de auto's kunnen worden geparkeerd op het maaiveld waar later ter hoogte van de Burgemeester Stramanweg een afrit naar het maaiveld tussen Frissenstein en Daalwijk werd aangelegd. Na de Drostenburgbrug loopt de dreef sinds de bouw van de wijk Venserpolder eerste helft jaren 80 op maaiveldniveau door tot de Dalsteindreef.

Oorspronkelijk zou de dreef onder de goederenspoorlijn richting Watergraafsmeer en de metrobaan worden doorgetrokken en de goederenspoorlijn richting Duivendrecht gelijkvloers kruisen en eindigen bij de Van der Madeweg in Duivendrecht die toen nog geen aansluiting richting Diemen had.[1] Na het gereed komen van de Gooiseweg kwam er een aansluiting op de Van der Madeweg en kon de Gooisehulpweg verdwijnen. Hierdoor werd de Dolingadreef voor het doorgaande verkeer tussen de Dalsteindreef en van der Madeweg nooit aangelegd.

Ten oosten van de dreef liggen in volgorde de (restanten) van de flatgebouwen Frissenstein en Daalwijk. Ten westen daarvan op de hoek met de Bijlmerdreef een groot kantoorgebouw van ING Groep dat het voormalige kantoor van de Koninklijke Bijenkorf Beheer heeft vervangen.[2]

Onder meer bus 41, 44 en 330 rijden over de dreef en hebben haltes die door middel van trappen met het maaiveld zijn verbonden. Het gedeelte tussen de Drostenburgbrug en Dalsteindreef heeft haltes op het maaiveld.

De dreef is bij een raadsbesluit van 20 januari 1971 vernoemd naar een "state" (Fries voor boerenhofstede) in Grouw in Friesland.[3]

Dolingadreef vanaf brug 1246 richting noorden (mei 2020)