Dorival Caymmi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dorival Caymmi
Dorival Caymmi
Algemene informatie
Geboren Salvador da Bahia, 30 april 1914
Geboorteplaats São Salvador da Bahia de Todos os SantosBewerken op Wikidata
Overleden Rio de Janeiro, 16 augustus 2008
Overlijdensplaats Rio de JaneiroBewerken op Wikidata
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Werk
Beroep muzikant
Instrument(en) gitaar
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dorival Caymmi (Salvador da Bahia, 30 april 1914Rio de Janeiro, 16 augustus 2008)[1] was een Braziliaanse muzikant (zang, gitaar).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De zoon van een Italiaanse immigrant en een zwarte Baiana schreef talloze klassiekers van de Música Popular Brasileira (MPB) zoals O Samba da Minha Terra, Saudade de Bahia, Rosa Morena, Promessa de Pescador en O Vento.

Hoewel hij Bahia en zijn volk hulde bewijst in zijn songs en de belichaming is van de Bahiaanse cultuur in het Braziliaanse bewustzijn, verhuisde hij vroeg naar Rio de Janeiro, waar hij succesvol was tijdens de jaren 1930 en sindsdien is gebleven. Hij componeerde zijn eerste succesvolle stukken voor de zangeres Carmen Miranda, waaronder O Que é Que a Baiana Tem?. Hij componeerde, speelde gitaar, zong en leidde bands en orkesten gedurende vijf decennia. Voor veel muzikanten van de bossanova, de daaropvolgende Tropicalismo en de MPB was hij een van de meest invloedrijke muzikanten. Gal Costa nam bijvoorbeeld in 1976 het album Gal Canta Caymmi op met Caymmi-nummers. Hij had een vriendschap met de beroemde schrijver Jorge Amado, die tot zijn dood duurde.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Dorival Caymmi overleed in augustus 2008 op 94-jarige leeftijd. De zangeres Nana Caymmi en de songwriter en gitarist Dori Caymmi zijn zijn kinderen.