Downloadmanager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een downloadmanager is een computerprogramma gewijd aan het downloaden (en soms uploaden) voor opslag van mogelijk stand-alone bestanden van (en soms naar) het internet. Dit in tegenstelling tot een World Wide Web-browser, die vooral bedoeld is om te bladeren in webpagina's, samengesteld uit een veelheid van kleinere bestanden, waar het foutloos verplaatsen van bestanden voor permanente opslag van secundair belang is. (Een mislukte of onvolledige webpagina bestand ruïneert maar zelden de pagina.) De typische downloadmanager biedt minstens mogelijkheden om fouten te herstellen zonder verlies van het reeds voltooide werk en kan optioneel het te downloaden (of uploaden) bestand splitsen in twee of meer segmenten, die vervolgens parallel verplaatst worden, waardoor het proces mogelijk sneller wordt binnen de grenzen van de beschikbare bandbreedte. (Van een paar servers is bekend dat ze het verplaatsen van bestanden in parallel segmenten blokkeren op het beginsel dat de servercapaciteit gelijkelijk moet gedeeld worden door alle gebruikers.) Multi-source is de naam die gegeven is aan bestanden die parallel worden gedownload.

Een downloadmanager kan opgenomen zijn in een internet suite.

Kenmerken[bewerken]

Download managers hebben vaak een of meer van de volgende kenmerken:

  • Het kunnen pauzeren van het downloaden van grote bestanden.
  • Het kunnen hervatten van gebroken of onderbroken downloads (vooral bij zeer grote bestanden).
  • Het kunnen downloaden van bestanden op slechte verbindingen.
  • Het automatisch kunnen downloaden van meerdere bestanden van een website op basis van eenvoudige regels (bestandstypen, bijgewerkte bestanden, enz. - zie ook Offline Browser).
  • Het automatisch recursief kunnen downloaden (mirroring).
  • Het instellen van geplande downloads (met inbegrip van automatisch ophangen en uitschakelen).
  • Het op zoek gaan naar mirror sites en de omgang met verschillende verbindingen om hetzelfde bestand sneller te downloaden (gesegmenteerd downloaden).
  • Het kunnen gebruiken van variabele bandbreedten.
  • Automatische creatie van submappen.

Downloadmanagers zijn nuttig voor zeer actieve internetgebruikers. Voor de inbellende gebruikers kunnen ze automatisch 's nachts inbellen naar de internetprovider als de tarieven meestal veel lager zijn, de opgegeven bestanden downloaden en ophangen. Ze kunnen de links die een gebruiker aanklikt registreren gedurende de dag, en deze bestanden in de wachtrij plaatsen om later te downloaden. Voor breedbandgebruikers kunnen downloadmanagers helpen zeer grote bestanden te downloaden door hervatting van afgebroken downloads, door het beperken van de bandbreedtegebruik, zodat andere internet-activiteiten niet worden beïnvloed (vertraagd) en de server niet wordt overbelast, of door het automatisch navigeren op een site en het downloaden van vooraf gespecificeerde inhoud (foto galleries, MP3-collecties, etc.) waaronder ook het automatisch downloaden van hele sites en deze regelmatig bij te werken.

Veel downloadmanagers ondersteunen Metalink, een XML-bestand met een lijst van mirrors, checksums, en andere informatie die nuttig is bij het downloaden.

Adware[bewerken]

Downloadmanagers, zoals Go!Zilla, waren een van de eerste adware-toepassingen die in de gebruikersinterface een banner tonen. Adobe Download Manager vertoont dezelfde eigenschap tijdens het installeren van software zoals Adobe Acrobat.

Gerelateerde toepassingen[bewerken]

Met betrekking tot downloadmanagers zijn er twee andere soorten van internetprogramma's, bestandsuitwisseling via peer-to-peer-toepassingen (eMule, BitTorrent, Gnutella) en stream recorders (zoals StreamBox VCR).

Terwijl downloadmanagers zijn ontworpen om gebruikers meer controle te geven over downloads, zijn sommige downloaders in het leven geroepen om die controle in plaats daarvan te geven aan verspreiders van inhoud. Sommige softwarebedrijven, bijvoorbeeld Adobe, voorziet in zulke downloaders voor het downloaden van software van hun eigen website. Vermoedelijk verhoogt dit de betrouwbaarheid en vermindert dit hun kosten aan technische ondersteuning. Een mogelijke reden is het verhogen van de controle over de herverdeling van hun software (zelfs wanneer de software freeware is).

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties