Lower Manhattan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Downtown Manhattan)
Lower Manhattan
Wijk van New York
Lower Manhattan (New York)
Lower Manhattan
Kerngegevens
Gemeente New York
Stadsdeel Manhattan
Coördinaten 40° 42′ NB, 74° 1′ WL
Inwoners
(2010)
382.654
Foto's
Zeppelin USS Akron boven Lower Manhattan, jaren 1930
Zeppelin USS Akron boven Lower Manhattan, jaren 1930

Lower Manhattan is het zuidelijkste deel van het eiland Manhattan. Het is de belangrijkste wijk en het commerciële en bestuurlijke centrum van New York. Het wordt doorgaans gedefinieerd als het gebied begrensd door afhankelijk van de bron, Chambers Street of 14th Street in het noorden, de Hudson in het westen, de East River in het oosten en The Battery en New York Bay in het zuiden. Lower Manhattan bevat het stadhuis van New York, het Manhattan Municipal Building, het financiële district rond Wall Street en het World Trade Center.

Historische plekken[bewerken | brontekst bewerken]

Skyline van Lower Manhattan met links het World Trade Center in juli 1976.

In het gebied treft men veel oude en historische gebouwen en plaatsen aan, waaronder:

De termen "Lower Manhattan" en "Downtown" worden vaak als synoniemen gebruikt, beide refereren aan hetzelfde geografische gebied.

Bij uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Lower Manhattan bevindt zich in het grotere gebied waarnaar New Yorkers verwijzen met Downtown Manhattan. Wat doorgaat als Lower Manhattan is deels een kwestie van perspectief, maar niemand zal het gebied ten noorden van 23rd Street tot Lower Manhattan rekenen; hier begint met name Midtown Manhattan. In het westen biedt de West Side Highway (NY-9a) een verbinding met de horizontale straten, in het oosten vervult de Franklin D. Roosevelt East River Drive deze rol.

Volgens sommigen loopt Lower Manhattan verder door naar het noorden, voorbij Chambers Street, tot aan Canal Street. Bij deze definiëring omvat Lower Manhattan ook TriBeCa, en delen van Chinatown en Little Italy. Maximaal laat men Lower Manhattan tot Houston Street doorlopen, waardoor ook SoHo, het vroegere Five Points district, de Lower East Side en de rest van Chinatown en Little Italy onder Lower Manhattan valt.

De skyline van Lower Manhattan gezien vanuit Jersey City.
Zie de categorie Lower Manhattan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.