One World Trade Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
One World Trade Center
De toren in juli 2013
De toren in juli 2013
Plaats New York City, Verenigde Staten
Status Afbouw
Start bouw 27 april 2006
Opening zomer 2014
Kenmerken
Gebruik Kantoor, Observatie, WTO
Hoogte 417 m
inclusief antenne 541 m
Verdiepingen 105
Vloeroppervlak 241.000 m²
Kostprijs 3,9 miljard dollar
Architect Daniel Libeskind
David Childs
Skidmore, Owings and Merrill
Eigenaar Port Authority of New York and New Jersey
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Ruïnes op Ground Zero
One World Trade Center in aanbouw vanaf Liberty Island op 26 mei 2012

One World Trade Center is de naam van het centrale gebouw van het nieuwe World Trade Center in New York, waarvan de voorgangers zijn ingestort na de terroristische aanslagen op 11 september 2001. De toren is een ontwerp van Daniel Libeskind en David Childs.

De toren wordt gebouwd in de noordwesthoek van het 6,5 hectare grote World Trade Centergebied. De toren zal een hoogte krijgen van 1776 feet (541 meter), wat symbool staat voor het jaar 1776, waarin het Amerikaanse Congres de onafhankelijkheidsverklaring aannam. De hoogte tot het hoogste dak zal 417 meter bedragen, wat gelijk is aan de hoogte van het 'oude' World Trade Center. Op 27 april 2006 is de bouw van de funderingen officieel begonnen, op 10 mei 2013 werd de bouw afgerond.[1]

Naast deze toren komen er vijf andere torens: 7 World Trade Center (inmiddels voltooid), 200 Greenwich Street (Tower 2), 175 Greenwich Street (Tower 3), 150 Greenwich Street (Tower 4) en 130 Liberty Street (Tower 5).

Naast One World Trade Center bevindt zich ook het monument voor de Twin Towers. Het monument heet 'Reflecting Absence' en is ontworpen door Michael Arad. Het bestaat uit een soort 'vijvers' in ondergrondse etages waar men naar binnen kan om 9/11 te herdenken. De beide kelderverdiepingen staan op exact dezelfde locaties waar eens de Twin Towers stonden. Op de site van het National September 11 Memorial & Museum bevindt zich ook een museum met resten van de Twin Towers (waaronder twee van de steunende en dragende stalen drietandstructuren) en objecten gevonden tijdens de ruiming van Ground Zero.

Oorspronkelijk zou de toren de naam Freedom Tower (Vrijheidstoren) krijgen. In maart 2009 besloot de eigenaar, de havenautoriteit van New York en New Jersey, echter dat de naam One World Trade Center herkenbaarder zou zijn en daardoor commercieel gezien een betere keuze zou zijn.[2] Dit stuitte echter op veel kritiek.

Geschiedenis[bewerken]

Na de vernietiging van de Twin Towers bij de aanslagen op 11 september 2001 was er veel discussie over de toekomst van de locatie. Voorstellen kwamen bijna onmiddellijk, en in 2002 organiseerde de Lower Manhattan Development Corporation een wedstrijd om te bepalen hoe het perceel gebruikt zou gaan worden. Publieke afwijzing van de eerste ontwerpronde (het "Preliminary Design Concept") leidde tot een tweede, meer open ronde in december 2002 (de "Innovative Design Study"). Hieruit werd een ontwerp van Daniel Libeskind geselecteerd. Voor het ontwerp goedgekeurd werd, werd het vele malen herzien,[3] onder andere vanwege onenigheid met Larry Silverstein, de verhuurder van het oorspronkelijke gebouwencomplex.

Een definitief ontwerp voor de toren werd officieel onthuld op 28 juni 2006. Om te voldoen aan veiligheideisen van het New York City Police Department was in april van dat jaar een 57 meter hoge betonnen voet aan het ontwerp toegevoegd. Als antwoord op de kritiek dat de basis op een "betonnen bunker" zou gaan lijken, werden plannen gemaakt de basis te bekleden met glazen prisma's. De ontwerpers omschreven de toren met termen als een "monolithische glazen structuur [...] bekroond door een gebeeldhouwde antenne." Gevraagd naar een einddatum verklaarde Silverstein: "In 2012 moeten we een volledig herbouwd World Trade Center hebben: fraaier en spectaculairder dan het ooit was."[4]

Op 26 april 2006 stelde de Port Authority of New York and New Jersey een conceptueel kader op waarmee aan de bouw begonnen kon worden. Een formele overeenkomst werd de volgende dag getekend, op de 75e verjaardag van de opening van het Empire State Building. Toen het bouwteam arriveerde begon de bouw met een formele ceremonie. Naar verwachting wordt de toren in 2014 in gebruik genomen.

Op 30 april 2012 bereikte One World Trade Center de hoogte van 387 meter. Daarmee was het gebouw net iets hoger dan het Empire State Building en nam het dus de plek over als hoogste gebouw van New York. Het hoogste gebouw van de Verenigde Staten was op dat moment nog de 442 meter hoge Willis Tower in Chicago. Die hoogte werd in oktober 2012 overschreden, waardoor One World Trade Center het hoogste gebouw van de Verenigde Staten werd.

Fotogalerij van de bouw[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) 'Crews finish installing World Trade Center spire', CNN, 10 mei 2013. Geraadpleegd op 18 juni 2014.
  2. 'One World Trade Center' valt slecht, Trouw, 27 maart 2009. Geraadpleegd op 5 januari 2010.
  3. (en) Freedom Tower's Evolution, The New York Times
  4. (en) "Architects in New York unveil new Freedom Tower", Reuters, 29 juni 2006.