The Wall Street Journal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Wall Street Journal
The Wall Street Journal
Type Dagblad
Formaat Broadsheet
Eerste editie 8 juli 1889
Eigenaar(s) News Corp, eerder News Corporation
Uitgeverij(en) Robert Thomson
Oplage 2.062.312 (2006[1])
Hoofdredacteur Marcus Brauchli
Land(en) Verenigde Staten
Regio(s) New York City
Talen Engels
ISSN 0099-9660
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

The Wall Street Journal, afgekort WSJ en bijgenaamd The Journal, is een invloedrijk internationaal dagblad dat sinds 8 juli 1889 in New York City wordt gepubliceerd. Gedurende vele jaren had deze krant de grootste circulatie van alle kranten in de Verenigde Staten, maar tegenwoordig is hij de tweede na USA Today. De gemiddelde dagelijkse oplage bedraagt 2.062.312 exemplaren (in 2006). De krant is eigendom van Dow Jones & Company.

The Wall Street Journal legt zich toe op Amerikaans en internationaal zakelijk en financieel nieuws en aanverwante vraagstukken. De naam van de krant is afgeleid van Wall Street, een straat in New York die het hart van het zakendistrict vormt. De krant heeft al 33 keer de Pulitzer-prijs gewonnen.

Het lezerspubliek van The Journal bestaat voor 60% uit topmanagement. Het gemiddelde inkomen van de lezers ligt op 191.000 dollar en de gemiddelde leeftijd op 55.

In 1983 werd The Wall Street Journal Europe opgericht in Brussel. The Wall Street Journal Europe wordt verdeeld in Europa, Midden-Oosten, Afrika en Rusland. The Wall Street Journal Europe wordt gedrukt in 9 drukkerijen, waarvan 1 in Belgie, namelijk Concentra in Beringen. De Europese editie van The Wall Street Journal wordt verspreid in meer dan 60 landen.

In 2007 werd het Wall Street Journal Europe Future Leadership Institute opgericht door VIP Program Manager Gert Van Mol, een Belgische werknemer van The Wall Street Journal Europe. Onder zijn leiding groeide het Wall Street Journal Europe Future Leadership Institute uit tot een innovatief platform binnen het 'circulation marketing' departement dat op 3 jaar tijd meer dan 43 % van alle Wall Street Journal kranten in Europa, Midden-Oosten, Afrika en Rusland verkocht. In juli 2011 nam Les Hinton, de CEO van Dow Jones, de moedermaatschappij van The Wall Street Journal, ontslag na de onthullingen over het telefoon afluisterschandaal in Engeland.[2]

De krant gebruikt tekeningetjes in plaats van foto's en is daarin uniek tussen de grote kranten.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Circulation at the Top 20 Newspapers - The Associated Press, 30 april 2007
  2. Ontslagbrief Les Hinton gericht aan personeel The Wall Street Journal