Drakentanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Drakentanden als onderdeel van de Atlantikwall te Katwijk.

Drakentanden, vroeger ook draketanden en in het Duits höckerhindernisse genoemd, zijn een groep piramidevormige betonnen obstakels, aangelegd in de Tweede Wereldoorlog, veelal onderdeel van de Atlantikwall en Westwall, om vijandelijke (panzer)tanks, die bijvoorbeeld via een oorlogsschip en daarna een landingsvaartuig, via strand aan land kwamen, in de duinen tegen te houden.

De rijen Drakentanden waren vaak een extra ondersteuning voor de panzermuur van de Atlantikwall of voor zwakke plekken bij de panzermuren. Ook dienden zij als vervanging voor tankgrachten, indien de grond niet geschikt was om tankgrachten te maken. De Drakentanden waren een onderdeel van de verdedigingslinie (vooral aan de kust), van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, tegen een eventuele aanval van de geallieerden. Door de eerste rijen lage drakentanden, werden de tanks gelanceerd tot op de hogere drakentanden, waardoor de tank(s) zwaar beschadigden en/of kantelden en er voor de niet-gewonde overlevenden weinig anders opzat de tank te verlaten. De infanterie (de mannen die te voet verder gingen) kon op deze manier gemakkelijk uitgeschakeld worden.

Zie ook[bewerken]

  • Een andere hindernis was de Rommelasperge (Rommelspargel). Sommige soorten Rommelasperges hadden ook een betonnen ondervoet, met daarin een spoorstaaf of houten paal.