Duszniki Zdrój

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Duszniki-Zdrój)
Duszniki Zdrój
Bad Reinerz
Stad in Polen Vlag van Polen
wapen
Duszniki Zdrój (Polen)
Duszniki Zdrój
Situering
Woiwodschap Neder-Silezië
District Powiat Kłodzki
Coördinaten 50° 24′ NB, 16° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 22,28 km²
Inwoners
(2005)
5150
(231 inw./km²)
Identificatiecode 20801
Foto's
marktplein
marktplein
Portaal  Portaalicoon   Polen

Duszniki Zdrój (Duits:Bad Reinerz) is een stad in het Poolse woiwodschap Neder-Silezië, gelegen in de powiat Kłodzki. De oppervlakte bedraagt 22,28 km², het inwonertal 5150 (2005).

Duszniki Zdrój, (Duits: Bad Reinerz) en bij Pruisen hoorde, ligt in een dal. Het staat bekend om zijn Kurpark met bronwater dat net buiten het stadje ligt. In datzelfde park ligt ook het Chopinhuis waar elk jaar Chopin-concerten of 'Festspiele' worden gehouden. Volgens een legende is de Ratschenberg, waar een aantal huizen nu nog als ruïne te zien zijn, verbonden met een gang van de berg naar het oudste huis in Duszniki Zdrój. De Poolse naam voor Ratschenberg is Riaczyn Grodziec. Op de Ratschenberg zouden twee burchten hebben gestaan. Voorbijtrekkende karavanen overvielen geregeld de burchten en huizen.

Ratschenberg ligt op een hoogte van 802 meter. In de winter kan er tot wel één meter sneeuw vallen. De Ratschenberg is een van de drie bergen die in de omgeving van het stadje liggen. Duszniki Zdrój heeft een eigen oud spoorwegstation en een papiermuseum. In 1324 wordt de Sankt Petrus und Paulus Pfarrkirche voor het eerst genoemd. In de 14e eeuw kreeg het stadje stadsrechten. De papiermolen met museum dateert uit 1605.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Duszniki-Zdrój van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.