Eastman Kodak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eastman Kodak
Eastman Kodak
Beurs NYSE: EK
Oprichting 1881
Sleutelfiguren Antonio M. Perez (Voorzitter en CEO)
Frank S. Sklarsky (EVP en CFO)
George Eastman (Oprichter)
Hoofdkantoor Rochester, New York,
Verenigde Staten
Werknemers 51.100 (2005)
Industrie Fotografie
Optica
Omzet Gedaald $7,187 miljard (2010)
Winst -$687 miljoen (2010)
Website kodak.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Kodak Vollenda 620-handcamera uit de jaren 30

Eastman Kodak is een multinationale onderneming, opgericht in 1881. Destijds heette het bedrijf Eastman Dry Plate Company. In 1888 maakte het bedrijf furore in de toen prille fotografiewereld. George Eastman bracht op dat moment de eerste camera voor het grote publiek uit onder de slagzin 'you press the button, we do the rest'. Deze camera heette Kodak. Door de populariteit van die camera besloot George Eastman de naam te veranderen naar Eastman Kodak Company. Hij zou hiermee een bedrijf stichten dat zich tot op heden in de top van de fotografie- en filmbranche bevindt.

Eastman Kodak stond in 1975 aan de wieg van de digitale fotografie, maar verzuimde deze uitvinding goed te vermarkten uit zorg over de "klassieke" fotoproducten. Zo kon de concurrentie met de vinding goede sier maken, en kwam Kodak in plaats van vooraan achteraan in de ontwikkeling te lopen. In januari 2012 verkeerde Eastman Kodak in een diepe crisis. Omdat de waarde per aandeel onder 1 Amerikaanse dollar is gekomen, had het nog 6 maanden de tijd om de koers te verbeteren voor de notering zou komen te vervallen. Om zichzelf te redden stopte het met zichzelf toe te leggen op fotografie, en richt het zich tegenwoordig op diensten voor bedrijven.[1]

In Vlaanderen wordt een fototoestel soms een "kodak" genoemd, in Nederland wordt een fotomomentje soms een "kodakmomentje" genoemd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties