Edmund Gwenn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edmund Gwenn
Gwenn in de trailer van Pride and Prejudice (1940)
Algemene informatie
Volledige naam Edmund John Kallaway
Geboren 26 september 1877
Overleden 6 september 1959
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1895-1957
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Edmund Gwenn, geboren als Edmund John Kallaway (Wandsworth (Londen), 26 september 1877 - Los Angeles, 6 september 1959) was een Brits theater- en filmacteur die voornamelijk actief was in de Amerikaanse cinema van de jaren 30 tot en met het begin van de jaren 50. Hij wordt het best herinnerd om zijn rol van de Kerstman in Miracle on 34th Street (1947), waarvoor hij een Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol in ontvangst mocht nemen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gwenn bezocht de St Olave's Grammar School in Orpington en was daaropvolgend student aan de King's College London. Hij begon zijn carrière in het theater in 1895. Hij werd ontdekt door George Bernard Shaw, die hem castte in zijn toneelstuk Man and Superman, dat in première ging in 1905. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog versterkte hij het militaire leger van Engeland. Na de oorlog maakte hij zijn filmdebuut in Engelse producties.

In 1935 maakte Gwenn zijn eerste Amerikaanse film in Hollywood; hij was te zien als Katharine Hepburns vader in Sylvia Scarlett. De komende jaren wisselde hij met regelmaat af van Engelse en Amerikaanse filmproducties, totdat hij in 1939 zijn laatste Britse film opnam en in 1940 vestiging nam in Hollywood. In datzelfde jaar verscheen hij in Alfred Hitchcocks Foreign Correspondent (1940). Zeven jaar later was hij te zien als de Kerstman in Miracle on 34th Street, waarvoor hij een Oscar in ontvangst nam. Enkele jaren later werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar voor zijn bijrol in de komedie Mister 880 (1950), maar hij verloor van George Sanders voor diens rol in All About Eve (1950).

Een van de laatste films waarin Gwenn verscheen was Hitchcocks The Trouble with Harry (1955). Zijn allerlaatste mediaverschijning was in een aflevering van Alfred Hitchcock Presents in 1957. Hij overleed twee jaar later aan een longontsteking, veroorzaakt door een beroerte.

Gwenn heeft voor zijn bijdrage aan de speelfilmindustrie een ster ontvangen op de Hollywood Walk of Fame.

Geselecteerde filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Harold Russell
voor The Best Years of Our Lives
Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol
1947
voor Miracle on 34th Street
Opvolger:
Walter Huston
voor The Treasure of the Sierra Madre