Edmund Wilson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Edmund Wilson
Edmund Wilson

Edmund Wilson (Red Bank (New Jersey), 8 mei 1895 – Talcottville (New York), 12 juni 1972) was een Amerikaans journalist, literatuurcriticus, essayist, dichter en publicist die vooral bekendstaat om zijn literaire kritieken.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Wilson werd opgeleid aan Princeton. Hij begon zijn carrière als een verslaggever voor de New York Sun, en diende in het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij was hoofdredacteur van Vanity Fair in 1920 en 1921, en werkte later bij de kranten de The New Republic en de The New Yorker.

Wilson was geïnteresseerd in moderne cultuur in zijn geheel en veel van zijn schrijfselen gaan buiten het gebied van de pure literaire kritieken. In zijn boek To the Finland Station bestudeert hij het verloop van het Europese socialisme dat culmineert in de aankomst van Lenin als aanvoerder van de bolsjewieken op het Finland Station in Sint-Petersburg.

Wilsons vroege werken zijn erg beïnvloed door de ideeën van Freud en Marx. Hij was zeer geïnteresseerd in hun werk. Hij was een goede vriend van schrijver F. Scott Fitzgerald. Fitzgeralds laatste boek werd door hem voor postume publicatie geredigeerd.