Edward Ames

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Edward Scribner Ames)
Edward Ames
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Edward Scribner Ames
Geboren 21 april 1870
Eau Claire, Wisconsin
Overleden 29 juni 1958
Chicago
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Religie christendom
Beroep filosoof, theoloog
Zie ook pragmatisme
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Edward Scribner Ames (Eau Claire, Wisconsin, 21 april 1870 - Chicago 29 juni 1958) was een Amerikaans pragmatisch filosoof en theoloog.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Edward Ames werd geboren in Eau Claire, Wisconsin op 21 april 1870. Zijn vader bekleedde een belangrijke positie in de plaatselijke hiërarchie van het kerkgenootschap Disciples of Christ. Hij behaalde zijn Bachelor en Master aan de Drake University in Des Moines, en studeerde daarna verder aan de Yale Divinity School, waar hij zijn Bachelor of Divinity in 1892 verkreeg, waarna hij nog twee jaar filosofie zou verder studeren. In het jaar 1894-1895 verkreeg hij ook zijn Ph.D aan de universiteit van Chicago, waar in die tijd personen als John Dewey en James Tufts doceerden.

Amers ging daarna les geven aan de Butler-universiteit, waar hij gedurende drie jaar zou blijven. In 1900 zou hij dan een baan accepteren aan de universiteit van Chicago, die hij zou uitoefenen tot aan zijn pensioen in 1936. Ames' interesse ging vooral uit naar de psychologie en de sociologie van de religie. Hij publiceerde verscheidene studies over de religieuze ervaring en religieuze waarden, en deed daarnaast ook studie naar de Disciples of Christ. Met zijn interesse naar de aard van religieuze ervaringen komt hij dicht in de buurt van het werk van een ander vooraanstaand pragmatist, William James en diens werken Will to believe, and Other Essays in Popular Philosophy (1897) en The Varieties of Religious Experience (1902). Hij werd sterk beïnvloed door het pragmatisme van Dewey en andere pragmatisten aan de universiteit van Chicago.

Zijn liberale en humanistische benaderingswijze van zowel theologie als de maatschappelijke posities die hij bekleedde, brachten hem herhaaldelijk in problemen met de meer conservatieve hoeken van de samenleving. Hij was daarnaast ook nog de voorzitter van de Hyde Park Christian Church in Chicago van 1900 tot 1940. Ames stierf uiteindelijk op 29 juni 1958.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • The Psychology of Religious Experience. Boston: Houghton Mifflin Co., 1910. 427 pp. Reprinted, New York: Red Label Reprints, 1931.
  • The Divinity of Christ. Chicago: New Christian Century Co., 1911. 123 pp.
  • The Higher Individualism. Boston: Houghton Mifflin Co., 1915. 161 pp.
  • The Psychology of Religion: A Professional Reading Course. The American Institute of Sacred Literature. Chicago: University of Chicago Press, 1917.
  • The New Orthodoxy. Chicago: University of Chicago Press, 1918. 127 pp. 2nd edition, Chicago: University of Chicago Press, 1925.
  • Religion. New York: Henry Holt and Co., 1929. 324 pp. Reprinted, New York: Red Label Reprints, 1931.
  • Letters to God and the Devil. New York: Harper and Brothers, 1933. 113 pp.
  • Beyond Theology: The Autobiography of Edward Scribner Ames. Edited by Van Meter Ames. Chicago: University of Chicago Press, 1959.
  • Prayers and Meditations of Edward Scribner Ames. Edited by Van Meter Ames. Chicago: Disciples Divinity House of the University of Chicago, 1970.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]