Een geleerde in zijn studeerkamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een geleerde in zijn studeerkamer
Een geleerde in zijn studeerkamer
Kunstenaar Salomon Koninck
Jaar 1635-1656
Techniek Olieverf op paneel
Afmetingen 41 × 36 cm
Verblijfplaats Rijksmuseum Amsterdam
Locatie Amsterdam
Inventarisnummer SK-A-23
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Een geleerde in zijn studeerkamer, ook De geleerde genoemd, is een schilderij van Salomon Koninck in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het stelt een oude man voor in een zwarte tabbaard en een zwart kalotje, kleding die in de 17e eeuw werd gedragen door geleerden. Hij zit met zijn ogen gesloten terwijl zijn hoofd rust op zijn linkerarm. Op de tafel naast hem ligt een groot aantal boeken en papieren. Tussen deze boeken ligt een knijpbril. Tegen de muur staat een boekenkast met nog meer boeken. Rechtsonder is een gedeelte van de leuning van een trap te zien die naar beneden leidt.

Toeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Rembrandt. Mediterende filosoof. 1632. Parijs, Musée du Louvre.

Het schilderij werd in 1808 door het Rijksmuseum verworven als werk van Cornelis Bega, een Noord-Nederlandse schilder bekend om zijn bruine interieurs. Het werk is echter geschilderd in de stijl van Rembrandt. Het onderwerp is gelijk aan dat van Rembrandts Mediterende filosoof in het Louvre en de opengeslagen boeken op tafel doen erg denken aan zijn Gelijkenis van de rijke dwaas in Berlijn. Het werk werd later dan ook toegeschreven aan Rembrandt-navolger Salomon Koninck, van wie verschillende andere schilderijen met geleerden bekend zijn. In 1999 werd het schilderij door kunsthistoricus Fred Meijer toegeschreven aan Hendrick Martensz. Sorgh.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk is afkomstig uit de verzameling van de Rotterdamse verzamelaar Gerrit van der Pot, heer van Groeneveld. Het werk op 6 juni 1808 door het Rijksmuseum gekocht op de boedelveiling van Van der Pot in Rotterdam. Van 2004 tot 2008 werd het vanwege de renovatie van het Rijksmuseum in bruikleen gegeven aan het Rembrandthuis.