Emblethis griseus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emblethis griseus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Geslacht:Emblethis
Soort
Emblethis griseus
(Wolff, 1802)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Emblethis griseus is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Grijze gootschild' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is 5,4 tot 6,7 mm lang en is net als de andere wantsen uit het geslacht Emblethis strokleurig met donkere patronen. Het halsschild (pronotum) heeft een brede, uitstekende rand. Emblethis griseus kan worden onderscheiden van de er op lijkende Emblethis denticollis door een langer eerste segment van de tarsus van de achterpoten (2 keer zo lang als het tweede en derde segment van de tarsus bij elkaar). Ook is hij iets minder langwerpig en ovaler.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt vooral voor in het zuidelijke deel van Europa tot in Noord-Afrika. Naar het oosten is hij verspreid tot in Klein-Azië en de Kaukasus. Hij bewoont voornamelijk zonnige, open gebieden met een zand- of leembodem. Ze komen soms in grote aantallen voor op ruderaal terrein tussen vegetatie van planten uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae), duizendknoopfamilie (Polygonaceae) en composietenfamilie (Asteraceae).

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wantsen leven van zaden op de op de bodem tussen het bladafval. Hoewel in Engeland reigersbek (Erodium cicutarium) wordt genoemd, is er geen echte voorkeur bekend voor bepaalde voedselplanten. De imago’s overwinteren. Er kunnen twee generaties in een jaar zijn. De volwassen wantsen van de eerste generatie verschijnen in juni of juli en van de tweede generatie in augustus of september. Het is echter niet duidelijk of er overal een tweede generatie ontstaat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]