Emil Jannings

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emil Jannings
Emil Jannings en zijn vrouw (mei 1929)
Algemene informatie
Volledige naam Theodor Friedrich Emil Janenz
Geboren 23 juli 1884
Overleden 2 januari 1950
Land Zwitserland
Werk
Jaren actief 1914-1945
Beroep Acteur, producer
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Theodor Friedrich Emil Janenz (Rorschach (Zwitserland), 23 juli 1884 - Strobl (Oostenrijk), 2 januari 1950) was een acteur, en de eerste winnaar van een Oscar voor Beste Acteur. In mei 1929 won hij een Oscar voor twee films, The Way of All Flesh en The Last Command. Andere bekende films waarin Jannings speelde zijn The Last Laugh en Othello, de filmversie van het toneelstuk van Shakespeare, en niet te vergeten Der blaue Engel, de film uit 1930 die Marlene Dietrich beroemd maakte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Theodor Friedrich Emil Janenz, zoals zijn werkelijke naam luidt, werd geboren in Rorschach (Zwitserland), als zoon van zijn Duitse moeder en Amerikaanse vader, die een theateracteur was. Nadat hij in succesvolle films als The Way of All Flesh en The Last Command had gespeeld in Hollywood, keerde hij in de jaren 30 terug naar Europa. De geluidsfilm was namelijk in opkomst en Jannings was door zijn zeer sterk aanwezige Duitse accent slecht verstaanbaar. In 1930 speelde hij in de Duitse film Der blaue Engel, samen met Dietrich. Deze film werd een klassieker. Jannings speelde in 80 films (van 1914 tot in 1945).
In de jaren 30 en begin jaren 40 speelde Jannings mee in enkele nazi-films, waarin de nazi-ideeën werden uitgedragen. Deze rollen zorgen ervoor dat Jannings niet meer terug kon keren naar Hollywood. Na zijn pensioen trok Jannings zich terug in zijn boerderij in Oostenrijk. Hij had daar een eenzaam bestaan.
Op 2 januari 1950 overleed hij in Strobl in Oostenrijk, op 65-jarige leeftijd, aan kanker. Zijn Oscar staat nu in het Berlijns filmmuseum.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alle films waar Jannings in de loop der jaren in speelde:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Geen
Academy Award voor Beste Acteur
1928
voor The Way of All Flesh en The Last Command
Opvolger:
Warner Baxter
voor In Old Arizona
Zie de categorie Emil Jannings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.