Ephedrus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ephedrus
Ephedrus plagiator
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Braconidae (Schildwespen)
Onderfamilie:Aphidiinae
Geslacht
Ephedrus
Haliday, 1833
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ephedrus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Ephedrus is een geslacht van parasitoïde insecten uit de familie van de schildwespen (Braconidae), onderfamilie Aphidiinae. Het zijn kleine vliesvleugelige insecten waarvan de larven parasiteren in bladluizen, die ze geleidelijk van binnenuit opeten, daarna verpoppen en uitvliegen. Vanwege dit gedrag zijn sommige soorten bruikbaar bij de biologische bestrijding van in de land- en tuinbouw schadelijke bladluizen.

De meeste soorten hebben een specifieke bladluizensoort als gastheer, maar sommige soorten kunnen meerdere bladluizensoorten parasiteren. Bij Ephedrus plagiator is in India vastgesteld dat ze vier bladluizensoorten als gastheer kan gebruiken, die op verschillende planten leven: Lipaphis erysimi, Aphis pisum, Aphis craccivora en Aphis gossypii.[1]

De wetenschappelijke naam Ephedrus werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Alexander Henry Haliday in 1833.[2] Haliday beschreef Ephedrus aanvankelijk als een ondergeslacht van Aphidius. Als soorten noemde hij Aphidius Ephedrus validus, A.E. plagiator (eerst beschreven door Nees als Bracon plagiator) en A.E. lacertosus. In dezelfde publicatie beschreef Haliday nog de volgende ondergeslachten van Aphidius: Praon, Trionyx (later veranderd in Toxares; Trionyx was reeds in gebruik voor een geslacht van schildpadden, benoemd door Étienne Geoffroy Saint-Hilaire), Monoctonus en Trioxys.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Encyclopedia of Life[3] behoren volgende soorten tot het geslacht Ephedrus:

Recenter beschreven soorten zijn nog: