Escher in Het Paleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Escher in Het Paleis
Escher Museum.jpg
Opgericht 16 november 2002
Locatie Vlag van Nederland Den Haag
Personen
Directeur Benno Tempel
Website www.escherinhetpaleis.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Escher in Het Paleis is een kunstmuseum aan het Lange Voorhout in de Nederlandse stad Den Haag. Het is gehuisvest in het Paleis Lange Voorhout en heeft een permanente tentoonstelling die geheel is gewijd aan de graficus Maurits Cornelis Escher.

Toen het voormalige winterpaleis van koningin Emma een museumfunctie kreeg als onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag, waren er in de eerste periode verschillende tentoonstellingen. Ook werden meubels van Maison Krul tentoongesteld. Sinds 16 november 2002 wordt het museum beheerd door de 'Stichting Escher in Het Paleis' en is het geheel gewijd aan de 20e-eeuwse kunst van M.C. Escher, die omringd wordt door een gaaf gebleven 19e-eeuwse entourage.

Met 130 werken is bij 'Escher in Het Paleis' bijna zijn gehele oeuvre te zien. Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de zeven meter lange Metamorfose III. Deze houtsnede wordt door middel van een bijzondere, ronde opstelling aan het publiek getoond. Daardoor kan de kijker de koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid. Naast de beroemde prenten is in 'Escher in Het Paleis' ook vroeg werk te zien, zoals de Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en stillevens. Aan de hand van houtblokken en lithostenen wordt zijn werkwijze uitgelegd.

Op de tweede etage van Het Paleis is een interactieve tentoonstelling ingericht met als thema 'Optische Illusie'. Hier vindt men de kamer van Escher waarbij kinderen groter lijken dan hun ouders. Met speciale 'Escher Games' kan publiek de kennis over Escher testen en spelen met zijn werk.

Koninklijk Paleis[bewerken]

Koningin-moeder Emma, de betovergrootmoeder van koning Willem-Alexander, gebruikte Paleis Lange Voorhout als winterpaleis tot haar dood in 1934. Zij kocht het pand in 1896 van haar schoonzuster Sophie van Oranje-Nassau. Voordat ze in 1901 in Het Paleis ging wonen heeft ze het uitgebreid laten verbouwen. Tot 1990 hebben de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gebruik gemaakt van Het Paleis.

Interieur[bewerken]

De Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem ontwierp vijftien verschillende kroonluchters voor de voormalige koninklijke vertrekken in Het Paleis. Zo hangt er in de balzaal een enorme ster die eindeloos spiegelt tussen de twee spiegels. In andere zalen vindt men een doodshoofd, een haai, en een zeepaardje boven het werk van Escher.