Eyam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eyam
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Eyam (Derbyshire)
Eyam
Situering
Regio East Midlands
Graafschap Derbyshire
District Derbyshire Dales
Coördinaten 53° 17' NB, 1° 40' WL
Algemeen
Oppervlakte 10,6673 km²
Inwoners
(2011)
969
(91 inw./km²)
Overig
Postcode(s) S32
Netnummer(s) 01433
Grid code SK220764
Post town HOPE VALLEY
ONS-code E04002750
Foto's
Kerk
Kerk
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Eyam is een civil parish in het bestuurlijke gebied Derbyshire Dales, in het Engelse graafschap Derbyshire. De plaats telt 969 inwoners.

Het dorp is berucht om de pest. Die brak in 1665 uit als gevolg van een uit Londen verzonden doek. De bewoners legden zichzelf een quarantaine op om verdere verspreiding te voorkomen. Ongeveer 50% van de toenmalige bevolking bezweek aan de ziekte.

De pest van Eyam[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de pest in het dorp begon in september 1665 toen George Viccars met een door besmette vlooien aangetaste bundel stof uit Londen arriveerde voor de plaatselijke kleermaker Hadfield.[1] Binnen een week was Viccars dood en kort daarna stierven meer personen in het huishouden van de kleermaker. Toen de ziekte zich verder verspreidde, voerden dominee William Mompesson en zijn collega Thomas Stanley een aantal voorzorgsmaatregelen in om de verspreiding van de ziekte vanaf mei 1666 te vertragen. De maatregelen omvatten de regeling dat families hun doden moesten begraven in hun eigen tuin en dat de kerkdiensten naar de buitenlucht moesten verplaatsen, zodat het risico op besmetting verminderde. Misschien wel de bekendste beslissing was om het hele dorp in quarantaine te plaatsen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De mensen werd voorzien van leeftocht vanuit Chatsworth House, dat het voedsel aan de rand van het dorp liet neerzetten.

De pest heeft in totaal 14 maanden geduurd en volgens één verslag van de gebeurtenissen zijn er ten minste 260 dorpelingen aan de ziekte bezweken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Eyam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.