Fanta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo da Fanta na garrafa.jpg

Fanta is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Fanta is begonnen als sinaasappeldrank met koolzuur. Later breidde het merk uit met dranken in verschillende smaken, zoals Orange, Mandarin, Fruit twist, Lemon, Skwizz lime light, Orange light, Lemon light, Apple en Pink Kiss light. In Nederland heeft Fanta ook nog de smaken Pomelo, Red fruit, Cassis en Lemon (ook Zero variant).

Fanta ontstond in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Essen (Duitsland) toen Coca-Cola Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten voor cola kon komen en daarom een eigen variant maakte. Tot ongeveer 1941 ontving Coca-Cola Duitsland overigens nog originele ingrediënten uit de VS, ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939.

Fanta wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd. Concurrent PepsiCo heeft zoals bij alle drankjes van Coca-Cola ook hier een tegenhanger, Mirinda. Vrumona, een bekende Nederlandse frisdrankproducent, heeft hier ook een tegenhanger van, Sisi.

Sinds 2006 heeft Fanta ook een tijdelijk aanbod van drankjes. Aangezien er over de hele wereld meer dan 70 smaken zijn, biedt Fanta Belgium elke zes maanden een nieuwe smaak aan, de Fanta World. Enkele van deze nieuwe fanta's zijn Fanta World Brazil, Fanta World Tanzania, Fanta World Jamaica en Fanta World Mexico. Vroeger bestonden in België ook nog de smaken Sapaya en Pomelo, maar deze verdwenen na enige tijd uit de handel.

In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A officieel toestond als zoetstof, als eerste ertoe overgegaan om een Fanta-variant met dit stevia-ingrediënt te gaan zoeten.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
Referenties
  1. Food navigator.com - Coca-Cola adds stevia to Fanta Still in France. By Guy Montague-Jones, 15-Dec-2009