Final Girl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Final Girl
Tagline Vengeance shall be hers
Regie Tyler Shields
Producent Rob Carliner
Jeff Kwatinetz
Jack Nasser
Jacob Nasser
Joseph Nasser
Scenario Johnny Silver
Stephen Scarlata
Alejandro Seri
Adam Prince
Hoofdrollen Abigail Breslin
Wes Bentley
Alexander Ludwig
Muziek Marc Canham
Montage Naomi Geraghty
Cinematografie Gregory Middleton
Distributie Cinedigm
Première 8 juli 2015
Genre Horror, thriller
Speelduur 90 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $8.000.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Final Girl is een Amerikaanse thriller-horrorfilm uit 2015 onder regie van Tyler Shields. Hij maakte daarmee zijn debuut als regisseur.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Proloog[bewerken | brontekst bewerken]

De vijfjarige Veronica beantwoordt een aantal vragen van de volwassen William. Haar antwoorden verzekeren hem ervan dat zij een geschikte kandidaat is voor een opleiding tot professioneel moordenares. Nadat hij haar vertelt dat zijn vrouw en kind zijn vermoord, accepteert ze zijn aanbod. William traint Veronica twaalf jaar lang op zowel fysiek, mentaal als tactisch vlak. Als laatste proef injecteert hij haar met een mengsel van een hallucinogeen en een waarheidsserum. Dit maakt dat ze psychisch wordt geconfronteerd met haar grootste angst.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

William neemt Veronica op haar zeventiende mee naar een parkeerplaats voor een diner. Binnen zitten Jameson, Danny, Shane en Nelson. Zij versieren al een tijd blonde meisjes om die daarna mee te nemen naar het bos. Eenmaal daar houden ze dodelijke jachtpartijen met het meisje van die avond als prooi. William wil dat Veronica zich laat verleiden om mee te gaan en de jongens uitschakelt.

Veronica betreedt de diner en gaat in op de avances van Jameson. Ze spreekt met hem af om samen op een afspraakje te gaan. Danny, Shane en Nelson gaan mee. Eenmaal in het bos spelen ze met zijn vijven truth or dare?. Dit is een vooropgezet plan dat leidt tot de onthulling van hun echte bedoelingen. Veronica krijgt vijf minuten voorsprong voordat ze haar met een knuppel en bijl achterna komen. De vier hebben geen idee dat ze deze keer zelf de prooi zijn. Ze weten ook niet dat de drank die Veronica met ze deelde gedrogeerd was, zodat ieder van hen in het bos zal worden geconfronteerd met zijn grootste angst.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Titelverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

De final girl is een veelgebruikte stijlfiguur in thrillers en horrorfilms. Dit is een vrouw of meisje dat als laatste overblijft nadat een moordenaar (of moordenaars) de andere personages een voor een hebben gedood, waarna zij de laatste confrontatie wel overleeft. Een subgenre waarin dit bijvoorbeeld regelmatig voorkomt, is de slasher-film. Voorbeelden van final girls zijn Laurie Strode uit Halloween, Ellen Ripley uit Alien en Sidney Prescott uit Scream.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Final Girl werd slecht ontvangen. Op filmsite Rotten Tomatoes had hij na 13 recensies van critici een score van 31% en na 914 beoordelingen van het publiek een score van 24.[1] De filmde scoorde op IMDb na 13.245 beoordelingen een gemiddelde van 4.7.[2]