François Amédée Doppet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
François Amédée Doppet
François Amédée Doppet
Geboren 16 maart 1753
Chambéry (Koninkrijk Sardinië)
Overleden 26 april 1799
Aix-les-Bains (Frankrijk)
Land/zijde Koninkrijk Frankrijk
Vlag van Frankrijk Franse Republiek
Onderdeel Cavalerie
Dienstjaren 1770-1773
1792-1797
Rang Divisiegeneraal
Slagen/oorlogen Eerste Coalitieoorlog
Ander werk Raad van Vijfhonderd

François Amédée Doppet (Chambéry, 16 maart 1753Aix-les-Bains, 26 april 1799) was een uit Savoye afkomstige Franse arts, natuurkundige en revolutionair generaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1770 meldde François Amédée Doppet zich aan bij het Franse leger en ging hij onderdeel uitmaken van de cavalerie. Hij stopte al na drie jaar bij het leger en werd arts nadat hij drie jaar geneeskunde had gestudeerd aan de Universiteit van Turijn. Later verhuisde Doppet naar Parijs waar hij gedichten, romances en medische werken zou schrijven. Hij hield zich ook bezig met afrodisiacum en mesmerisme.

Nadat de Franse Revolutie uitbrak werd hij verkozen in het Wetgevend Lichaam en sloot Doppet zich aan bij de Jakobijnen. Hij werd aangesteld tot commandant van een vrijwilligersbataljon en nam vervolgens deel aan de Franse invasie van Savoye in 1792. Een jaar later volgde de promotie naar generaal en kreeg hij een aanstelling bij het Leger van de Alpen. In die hoedanigheid was hij betrokken bij het Beleg van Lyon.

Vervolgens volgde Doppet Jean François Carteaux op als opperbevelhebber van het Franse leger dat Toulon belegerde. Zijn aanstelling bij Toulon was echter van korte duur, want op 16 november werd hij in zijn functie opgevolgd door Jacques François Dugommier.[1]

Door zijn incompetentie kreeg Doppet geen nieuwe aanstellingen. In 1797 werd Doppet verkozen in de Raad van Vijfhonderd en overleed twee jaar later.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Traité théorique et pratique du magnétisme animal, 1784.
  • La Mesmériade, ou Le triomphe du magnétisme animal, 1784.
  • Oraison funebre du célebre Mesmer, auteur du Magnétisme animal, & Président de la Loge de l'harmonie, 1785.
  • « Le médecin philosophe, 1786.
  • Mémoires de Madame de Warens, suivis de ceux de Claude Anet, 1786.
  • Le Médecin de l’amour, 1787
  • Traité du fouet et de ses effets sur le physique de l'amour, ou Aphrodisiaque externe, ouvrage médico-philosophique, suivi d'une dissertation sur tous les moyens capables d'exciter aux plaisirs de l'amour, par D*****, 1788.
  • Mémoires politiques et militaires du général Doppet, avec des notes et des éclaircissements historiques, 1824 (postuum uitgegeven).