Fresia Cousiño Arias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fresia Cousiño Arias
Fresia Cousiño Arias (2018)
Geboren 10 april 1991
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep presentatrice
Jaren actief 2007–heden
Bekend van Ajax TV,[1] ESPN
Portaal  Portaalicoon   Media

Fresia Cousiño Arias (Amsterdam, 10 april 1991) is een Nederlandse presentatrice.[2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Fresia is dochter van een Chilleense immigrant (vader) en haar moeder een Nederlandse arts uit Vierlingsbeek, die in Amsterdam had gestudeerd. Ze groeide op in Amsterdam en Almere. Vader was leider van een voetbalteam waar ook haar broer voetbalde, opa van moederskant was ook betrokken bij voetbal. Zelf wilde ze ook gaan voetballen, maar dat zag haar vader niet zitten.

Na het einde van de regering Augusto Pinochet keerde vader terug naar Chili en kon Fresia na enige vertraging op voetbal. Ze speelde daar onder andere met de latere windsurfster Lilian de Geus bij SV Almere; haar hoogste niveau was Topklasse Amateurs. Op haar achttiende keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze enige tijd contractueel woonde aan de Marnixkade.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Cousiño begon haar carrière op zestienjarige leeftijd bij muziekzender TMF; het was gevolg van het inschrijven van haar als “ballenmeisje” bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Daarna volgden nog Nickelodeon Nederland en Disney XD met sportprogramma’s. In 2009 haalde ze haar HAVO-diploma en ging ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding volgen.[2] De studie leidde tot een baan als gymlerares in Almere.

In 2014 werd ze presentatrice van Ajax TV[3] en Inside Ajax,[4] een programma bij de zender Ziggo Sport. In 2016 ging ze ook bij RTL 7 aan de slag, voor het sportprogramma RTL Sport Update.[5] In 2017 begon ze een wekelijks vlog over vrouwenvoetbal, VV Kicks.[6][7]

Vanaf augustus 2018 werkt ze in vaste dienst voor ESPN.[8]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 deed Cousiño mee aan het 22e seizoen van het televisieprogramma Wie is de Mol? waarin ze uiteindelijk de winnaar bleek te zijn met vierendertig vragen goed. Ze maakte de test even goed als de andere finalist Kim-Lian van der Meij, alleen was ze vijftig seconden sneller klaar.[9]

Cousiño voetbalt zelf bij amateurclub ASV Wartburgia (vrouwen 3), uit Amsterdam.[10]